Preminuo bivši papa Benedikt XVI.

”S tugom vas obavještavam da je papa emeritus, Benedikt XVI, preminuo danas  9:34 u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu. Dodatne informacije bit će objavljene u najkraćem roku”, objavio je Vatican news na svom Facebooku.

“Želim vas sve zamoliti za posebnu molitvu za papu emeritusa Benedikta koji podupire Crkvu u svojoj šutnji. Jako je bolestan”, rekao je papa Franjo tokom opće audijencije u Vatikanu u srijedu.

Godine 2013. papa Benedikt XVI. šokirao je svijet donijevši gotovo neviđenu odluku da podnese ostavku na svoju dužnost, navodeći kao razlog “poodmaklu dob”.

Benediktova najava označila je prvi put da je papa odstupio s dužnosti u gotovo 600 godina. Posljednji papa koji je podnio ostavku prije svoje smrti bio je Grgur XII., koji je 1415. dao ostavku kako bi okončao građanski rat unutar Katoličke crkve u kojem je više od jednog čovjeka tvrdilo da je papa.

Godine 2020. Vatikan je rekao da je Benedikt patio od “bolnog, ali ne i ozbiljnog stanja”, nakon izvještaja njemačkih medija da je bolestan. N1

Objava Preminuo bivši papa Benedikt XVI. pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]