Premijer TK-a prvi put posjetio CROPS Smoluća

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Begom Gutićem danas je posjetila Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama u Smolući, na području općine Lukavac.
Razgovarano je o radu i aktivnostima Centra, problemima s kojima se Centar susreće u svom radu, kao mogućnostima za njegov dalji razvoj i unaprjeđenje. Kako je istakao direktor Centra Nermin Mujkanović, u Centru trenutno boravi 15 štićenika, a rehabilitacija traje godinu dana.
„Statistike pokazuju da Centar u Smolući ovisnicima pruža dobru terapiju, jer je prosjek izliječenih ovisnika veći od nekih razvijenih Evropskih zemalja. Više od 40 posto štićenika ove ustanove više ne vraća narkoticima”, rekao je direktor Nermin Mujkanović, te dodao da je to najvećim dijelom zasluga stručnog osoblja i kvalitetnog programa odvikavanja.
Nermin Mujkanović – direktor CROPS-aPodsjećamo CROPS je 2004. godine osnovala Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, a 2013. godine je postao javna ustanova za čiji rad Vlada svake godine izdvaja oko 240.000 KM. U prošloj godini realizovano je niz aktivnosti koje su poboljšale uslove boravka i rehabilitacije štićenika u ovoj ustanovi. Direktor Centra za rehabilitaciju ovisnika ističe da je današnja posjeta prvi primjer da nakon 10 godina premijer Kantona posjeti ovu ustanovu, čime je pokazano intresovanje za probleme sa kojima se suočavaju ovisnici, ali i sam Centar.
“Današnja posjeta delegacije Vlade TK na čelu sa premijerom Gutićem vrlo je značajna za našu ustanovu jer je time pokazano intersovanje Vlade za rad ove ustanove, a sa druge strane pokazana je zainteresiranost za socijalne kategorije, odnosno za ovisnike i problem ovisnosti na TK. Danas su dogovoreni dalji koraci, odnosno podrška Vlade TK u radu naše ustanove u pogledu infrastrukturnih projekata i nastavak daljeg financiranja CROPS-a putem budžeta TK, rekao je Nermin Mujkanović, direktor CROPS-a.
„Zavidni rezultati koje ostvaruje ovaj centar u okviru svoje humane misije potakli su nas na razmišljanje kako im pružiti još bolje uslove za rad i dalji razvoj, jer nažalost u današnje vrijeme centri ovog tipa su potreba savremenog društva” rekao je premijer Gutić i, zajedno sa ministrom za rad, socijalnu politiku i povratak Zoranom Jovanovićem i ministrom zdravstva Bahrudinom Hadžiefendićem, izrazio spremnost Vlade da putem kapitalnih ulaganja pomogne realizaciju nekih većih infrastrukturnih projekata u Centru. Putem Programa utroška sredstava od ekoloških naknada mogao bi se podržati projekat utopljavanja objekata u kojima Centar radi i u kojima borave štićenici. A Vlada će nastojati pomoći i proširenje Centra, kako bi on mogao obuhvatiti i žensku populaciju, rečeno je danas.
Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …