Predsjednik Južnog Sudana se umokrio tokom svečanosti otvaranja puta

Predsjednik Južnog Sudana Salva Kiir nekontrolisano je izvršio malu nuždu prilikom zvaničnog otvaranja puta prošle sedmice. Ovaj doagađaj je pokrenuo debatu u javnosti da li je Kiir sposoban za vršenje javne funkcije.

Dok je prošle sedmice stajao uz nacionalnu himnu otvarajući novu cestu, Kiir (71) isprva nije bio svjestan što se događa. Nakon što mu se pod nogama stvorila lokva, to su primijetili neki iz njegove pratnje, a filmska ekipa koja je uživo prenosila događaj naglo je kameru usmjerila sa ceremonije.

Ljudi, uključujući političare i pravnike iz Ugande, Nigerije i Kenije, odmah su se oglasili na društvenim mrežama kako bi raspravljali o incidentu. Postojala je zabrinutost zbog Kiirove duge vladavine: on je na vlasti od nezavisnosti 2011. godine, a Južni Sudan od tada nije održao izbore. Zemlja sada treba izaći na izbore 2024. godine.

Kritičari kažu da predsjednik Salva Kiir nije sposoban voditi napaćenu naciju, dok drugi osuđuju ismijavanje ‘starješine’

Snimka južnosudanskog predsjednika Salve Kiira kako očito urinira po sebi na službenom događaju potaknula je internetsku raspravu širom Afrike o njegovoj sposobnosti da vodi državu i etičnosti dijeljenja incidenta na društvenim mrežama.

Mnogi su rekli da je incident pokazao da Kiir nije dovoljno dobro da vlada nacijom koja se suočava s intenzivnim izazovima, akutnim problemom gladi, sukobima i klimatskim šokovima. Drugi su kritizirali dijeljenje snimke na društvenim mrežama, žaleći se da je to nepoštovanje prema čovjeku njegovih godina.

“Neki od nas toliko su zabrinuti za zdravlje Pres Kiira, umjesto toga neki su nas ljudi nazvali neprijateljima mira i države”, tvitao je Wani Michael, južnosudanski aktivist civilnog društva, koji je optužio Kiirove lojaliste da su ga iznevjerili jer ga nisu poticali napustiti ured.

Rekao je da neće podijeliti video, unatoč svojim kritikama na račun vladajućeg Sudanskog narodnog oslobodilačkog pokreta (SPLM). “Možete se rugati našem predsjedniku kako hoćete, možete nas nazivati pogrdnim imenima. Ali, kao ljudska bića, Pres Salva Kiir je stariji i mi ga poštujemo. Prisjetit ćemo ga se svih ovih ruganja i odati mu poštovanje koje zaslužuje. Nećemo se rugati njegovom zdravlju čak i ako se ne slažemo s njegovom vladom.”

The post Predsjednik Južnog Sudana se umokrio tokom svečanosti otvaranja puta appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …