Požari u Hutovom blatu nisu iznenađenje

Hutovo blato je ponovno gorilo ove sedmice. Ovaj epilog ne bi trebao više nikog iznenaditi jer  Hutovo blato više nije funkcionalan ekosistem vlažnih močvara i to nije već neko vrijeme.

Nekad biser Hercegovine, Park prirode Hutovo blato se isušuje i guši korovom. Broj ptica selica koje su ranije boravile na tom području smanjio se za više od 30% od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a mnoge druge endemske i ugrožene vrste riba i biljaka također su u stalnom padu.

Ali to nas ne bi trebalo iznenaditi. Ovo nije nova vijest za svakoga ko obraća pažnu na situaciju u ovom parku prirode od svjetskog značaja. Tokom posljednjih deset godina World Wide Fund for nature (WWF) aktivno radi na istraživanju stanja u PP Hutovo blato  i zagovara prijeko potrebnu revitalizaciju. Također svake godine u maju, na Dan Hutovog Blata, skrećemo pažnju na hitne izazove s kojima se ovo područje svakodnevno susreće. Pa ipak, Hutovo Blato i dalje gori, a bez neposredne i trajne obnove bit će potpuno uništeno čak i ranije nego su to početne WWF-ove analize pokazivale, a to je do 2050..

Zato nemojte biti iznenađeni još jednim požarom u močvarnom staništu  – umjesto toga budite šokirani činjenicama da je rješenje ovog problema ostvarivo, nije preskupo,  i poznato je već  više od 5 godina – ali još ništa učinjeno kako bi se obnovilo ovo močvarno blago.

Razlog zašto se močvarni ekosistem Hutovog blata isušuje je lako shvatiti. Proizvodnja električne energije preusmjerava vodu dalje od močvarnih područja, više od 50% vode u ljetnom periodu se oduzima Hutovom blatu. Iako je očito da se voda mora nastaviti koristiti za proizvodnju električne energije koju svi koristimo, istovremeno je moguće i spasiti Hutovo blato. U stvari, energetske tvrtke već plaćaju ogromne svote novca godišnje u ime “ublažavanja” svojih utjecaja na okoliš. Međutim ova sredstva se u pravilu ne ulažu u revitalizacijske radove na terenu koji su hitno potrebni  Hutovom blatu”, rekao je Zoran Mateljak iz WWF-a u Bosni i Hercegovini.

Radi toga  kada sljedeći put budete čitali priče o požarima u vlažnim staništima Hutovog blata, ne zaboravite da je to odraz situacije u kojoj naše Vlade, spas jednog od preostalih čuda prirode, ne smatraju prioritetom.

The post Požari u Hutovom blatu nisu iznenađenje appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Održana promocija knjige “Sve bio je ritam” Borisa Leinera

Knjiga koja je uzburkala mnoge muzičke i umjetničke duhove, “Sve bio je ritam” Borisa Leinera, …

Koronavirus u Bosni i Hercegovini – 852 nova slučaja zaraze

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini su registrovana 852 nova slučaja zaraze koronavirusom. …