Povodom nastupajućeg Kurban-bajrama izdate preporuke građanima za kupovinu i klanje životinja

Sektor za veterinarstvo Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalni veterinarski inspektorat objavili su preporuke za kupovinu i klanje životinja povodom nastupajućeg Kurban-bajrama.

Ističu kako je potrebno kupovinu obaviti kod poznatih i pouzdanih proizvođača kao i da je važno da je životinja dobrog općeg stanja, zdrava, dobre konstitucije i kondicije, te da je u pogledu prisutnih bolesti sigurna i dijagnostički ispitana (posebno s aspekta bruceloze).

Nadležni apeluju na sve one koji su u mogućnosti da izvrše vjersku obavezu klanja dozvoljenih životinja, da se upoznaju s propisanim uvjetima koje životinja mora ispunjavati u skladu sa Zakonom o veterinarstvu u BiH:

  • da je propisano označena ušnom markicom,
  • da posjeduje pasoš za goveda,
  • da posjeduje svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja sa upisanom ušnom markicom kao dokaz da je nad istom provedeno propisano ispitivanje.

Klanje životinja potrebno je nastojati obaviti na organiziranim, za to predviđenim mjestima, dok je klanje zdravih životinja u domaćinstvu, potrebno obavljati samo u slučaju kada isto nije organizovano, a u skladu sa mogućnostima, nastojati obezbijediti veterinarsko-zdravstveni pregled životinje prije klanja, te trupa i organa nakon klanja.

Kožice je potrebno obavezno nasoliti i čuvati na hladnom, a ostale nuspojave klanja zakopati na mjestu koje nema podzemnih voda na dubini većoj od 0,6 metara ispod zemlje.

U toku i nakon klanja potrebno je obezbijediti čiste tkanine i dezinfekciono sredstvo za dezinfekciju ruku, noževa i površina.

The post Povodom nastupajućeg Kurban-bajrama izdate preporuke građanima za kupovinu i klanje životinja appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Ono što Moldavija radi upozorenje je za cijelu Evropu: Neviđena katastrofa je na vratima Starog kontinenta

Moldavija je uvezla milion tableta joda dok se vode borbe oko nuklearne elektrane u susjednoj …

Renovacija kompleksa “Muška voda” blizu završetka, u planu izgradnja bazena i zološkog vrta

Znatan dio radova privedena je kraju. Hotelsko-turistički-sportksi komleks “Muška voda” kod Kladnja, otvara vrata i …