Potrebno obezbijediti kontinuitet Odluke o zabrani izvoza drvnih sortimenata

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac organizovao je jučer u Sarajevu zajedničke konsultacije o inicijativama vlada RS-a i FBiH u vezi sa mogućnošću produženja Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

Sastanku su prisustvovali ministri trgovine RS Suzana Gašić i FBiH Zlatan Vujanović, kao i predstavnici entitetskih ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić i predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, kao i predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković.

Sagovornici su zajednički usaglasili da je neophodno produžiti primjenu predmetne odluke, te dogovorili da će u narednim danima obaviti šire konsultacije u vezi sa mogućnošću izuzimanja ogrjevnog drveta iz zabrane izvoza.

– Zajednička ocjena je da je potrebno obezbijediti kontinuitet Odluke, te da postoji realan osnov da u narednim danima dogovorimo rješenje u vezi sa ogrjevnim drvetom. Vjerujem da ćemo, poštujući rokove definisane prethodnom odlukom, pravovremeno donijeti novu odluku koja će uvažiti inicijative poslovne zajednice i nadležnih institucija – poručio je ministar Košarac.

Na sastanku je istaknuto da će se, prilikom potencijalnog produženja Odluke, pratiti i analizirati snabdjevenost tržišta, te u skladu s tim, razmotriti prijevremeno ukidanje zabrane izvoza ili nova modifikacija rješenja, saopćeno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

RTV Slon/FENA

Objava Potrebno obezbijediti kontinuitet Odluke o zabrani izvoza drvnih sortimenata pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Glas na izborima od 50 do 200 KM, zastrašivanja i prijetnje gubitkom posla

Nastavljena je praksa trgovine biračkim odborima. Zabilježeni su i brojni navodi o kupovini glasova Koalicija …

Stipendije od 1.000 i 1.500 KM: Vlada TK nagradila najbolje učenike i studente

Ugovore o dodjeli ukupno 99 stipendija nadarenim učenicima osnovnih škola i studentima sa područja Tuzlanskog …