Potpisana Povelja o bratimljenju Općine Srebrenik sa palestinskim gradom Dura

Juče u Srebreniku je potpisana Povelja o bratimljenju Općine Srebrenik sa palestinskim gradom Dura.
Povelju su potpisali gradonačelnik grada Dura  Mohamed Samer Hamed Nammoureh i načelnik Općine Srebrenik  Nihad Omerović.
Svečanost je obavljena u kabinetu općinskog načelnika u Srebreniku uz prisustvo Nj. E. Rezaq Nammoureh, ambasadora  Palestine u BiH i dr. Majed Maarouf, predsjednika Udruženja palestinske zajednice u BiH.
Aktivnosti na zbližavanju i bratimljenju Dure i Srebrenika su pokrenute sredinom 2015. godine, nakon čega je  vijeće Grada Dura donijelo odluku o bratimljenju, a OV  Srebrenik je istu odluku usvojilo 30. maja 2016. godine.
Nakon samog čina potpisivanja Povelje o bratimljenju, izmijenjeni su prigodni darovi , a potom je upriličena šetnja centrom Srebrenika i odavanje počasti na Centralnom spomen obilježju poginulim pripadnicima Armije BiH i HVO u odbrambeno – oslobodilačkom ratu od 1992. – 1995. godine.
Gradonačelnik Grada Dura se svom domaćinu zahvalio na srdačnom dočeku i toplom prijemu, prenijevši iskrene pozdrave  iz svoje domovine Palestine, svim stanovnicima bratske Općine Srebrenik i prijateljskom narodu Bosne i Hercegovine.
Grad Dura je smješten u blizini Hebrona na Zapadnoj obali, ima skoro 40.000 stanovnika, a kao loklana zajednica formirana je 1967. godine. U njegovoj okolici, u ruralnim naseljima živi još 60.000 stanovnika. Prostire se na planinskoj visoravni i nadmorskoj visini od 839 m/nm, sa prosječnim kišnim padavinama od 436 mm/m2, prosječnom temperaturom od 16 *C, i vlažnošću zraka od 61 %.
 
Načelnik Općine Srebrenik Nihad Omerović se dragom gostu iz Palestine zahvalio na posjeti i dolasku u Srebrenik, zamolio ga da prenese naše selame i pozdrave prijateljskom narodu Palestine, uz želju i spremnost za što plodnijom saradnjom sa bratskim gradom Dura.
Istakao je svoj i naš ponos što je Općina Srebrenik prva i za sada jedina u Bosni i Hercegovini, koja je na ovaj način ozvaničila svoje bratimljenje sa nekim od gradova – općina iz Palestine.

Srebrenik.NETwork

Također provjerite

Nedostatal vode u Srebreniku

Redukcija u isporuci zbog povećane potrošnje i manjka vode u izvorištima na području Srebrenika

JP Vodovod i kanalizacija Srebrenik obavještava korisnike gradskog vodovodnog sistema da će se zbog povećane …

GO SDA SREBRENIK JE DOBILA KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA

Izvršni odbor SDA Srebrenik imenovao je svog kandidata za gradonačelnika grada Srebrenika

Izvršni odbor SDA Srebrenik imenovao je svog kandidata za gradonačelnika Srebrenika Na sjednici Izvršnog odbora …