Tvrđava Gradina Srebrenik

Poplave u Sloveniji, vodni val Save stiže u Hrvatsku

U Hrvatskoj se očekuje nagli rast vodostaja rijeka, naročito u slivu Save, zbog obimnih kiša koje su zahvatile Sloveniju, izjavio je generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić.

“U Hrvatskim vodama sada se analizira situacija. Dobili smo obavještenje iz Slovenije da će doći oko 2.840 metara kubnih protoka u sekundi, što za nas znači da moramo napraviti sve pripremne radnje propuštanja Save u kanal Odra što ne mora značiti da će se to i dogoditi”, rekao je Husarić.

Prema najnovijoj prognozi vodostaja Save na širem području Zagreba, postoji velika vjerovatnoća da će u popodnevnim satima biti aktiviran kanal Sava-Odra. Zbog redovnih mjera odbrana od poplave, zatvoren je Karlovački put, dok se na ostalim saobraćajnicima na području Blata u Zagrebu i između Jankomira i Velike Gorice saobraća uz pojačan oprez.

“Zbog izlijevanja rijeke Kupe, zatvorena je saobraćajnica u mjestu Kuželju kod Delnica. Na Dravi i Muri zabilježeni su blagi porasti vodostaja, ali se ni tu ne očekuju veliki problemi i veći vodostaji, a takođe ni na Dunavu”, rekao je Husarić.

U većem dijelu Hrvatske danas pada kiša, a najviše padavina očekuje se na sjevernom Jadranu, zapadu i sjeverozapadu zemlje, javljaju hrvatski mediji.

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]

Komentariši