Popis ‘najmoćnijih’ pasoša: BiH dijeli ovo mjesto sa Mikronezijom

Sve su veće razlike između globalnog sjevera i globalnog juga kad je riječ o slobodi putovanja, navodi se u prvom izvještaju konzultantske kompanije s londonskom adresom Henley & Partner.

Kompanija koja je poznata po svom indeksu pasoša prati koje su najmoćniji pasoši svijeta još od 2006. godine temeljem podataka Međunarodne asocijacije zračnog putovanja.

Navode kako mjere uvedene od početka pandemije su dovele do najveće razlike u mobilnosti između zemalja u posljednjih 16 godina, međutim indeks pasoša ne uzima u obzir trenutna ograničenja tako da tehnički svi oni koji imaju najmoćnije pasoše na svijetu mogu, barem u teoriju, putovati bez vize u 192 zemlje, prenosi CNN.

Na prvom mjestu nalaze se Japan i Singapur čiji državljani mogu otputovati bez viza u 192 zemlje. Drugo mjesto dijele Njemačka i Južna Koreja, a treće pak Finska, Italija, Luxemburg i Španija čiji državljani bez vize mogu obići čak 188 zemalja.

Što se tiče regije, najbolje prolazi Mađarska čiji državljani bez pasoša mogu posjetiti 183 zemlje, potom Slovenija s 181 zemalja. Hrvatska je na 17. mjestu što znači da im ne treba viza za 173 zemlje. Srbija je na 36. mjestu, a BiH na 47. mjestu, piše Večernji list.

Najslabiju putovnicu ima Afganistan čiji građani mogu bez vize posjetiti 26 zemalja.

Indeks:

1. Japan, Singapur (192)

2. Njemačka, Južna Koreja (190)

3. Finska, Italija, Luxemburg, Španjolska (189)

4. Austrija, Danska, Francuska, Nizozemska, Švedska (189)

10. Slovenija, Latvija, Estonija (181)

17. Hrvatska, Bugarska (173)

36. Peru, Srbija, Vanuatu (135)

47. Micronezija, BiH (117)

RADIOSARAJEVO

Objava Popis ‘najmoćnijih’ pasoša: BiH dijeli ovo mjesto sa Mikronezijom pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

POZIV ZA POLJOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE

Fondacija zajednice Gradačca poziva poljoprivredne proizvođače na konsultativni okrugli sto na temu: “Prevazilaženje barijera za …

Bahrudin Ahmetagić: Do kada će građani čekati poniženi u redovima za markice?

Svake godine ista slika, dugi redovi građana širom TK pred poslovnicama Zavoda zdravstvenog osiguranja koji …