Poljoprivrednici u TK bez poticaja, a hrana sve skuplja

Farmeri u Tuzlanskom kantonu pozivaju vlasti na hitnu reakciju, kako bi im pomogli da obave proljetnu sjetvu i održe svoje farme. Poremećaj na svjetskom tržištu u drugoj polovini prošle godine, a posebno rat u Ukrajini, višestruko su poskupjeli poljoprivredne inpute – đubriva, sjemena i gorivo, pa farmeri strahuju da neće moći obaviti proljetnu sjetvu. Posljedice po bh. poljoprivredu bi zbog ovoga mogle biti pogubne.
 
Farmeri su iscrpljeni i ogorčeni zbog izostanka pravovremne reakcije vlasti na njihove zahtjeve, prije svega zbog kašnjenja isplata poticaja za zadnji kvartal prošle godine. Bez podrške vlasti, sjetva neće biti moguća.
“Vlada kao vlada je trebala sad da nam obezbijedi taj plavi dizel, da zaustavi divljanje cijene gnojiva, đubriva. Oni su trebali već da krenu u nabavku tog jer mi ne znamo sad trenutno ni kolike su zalihe mineralnih đubriva a znamo i sami da bez mineralnih đubriva ne može ni postojati proizvodnja što se tiče žitarica”, kazao je predsjednik Grupacije mljekara TK Eldin Glibanović.
Rat u Ukraniji teško će pogoditi lance snabdijevanja bh. tržišta potrebnim poljoprivrednim repromaterijalima, upozoravaju poljoprivredni stručnjaci i apeluju na vlasti da brzo reaguju.
“Mi smo ovdje na našem tržištu većinu đubriva imali ruske proizvodnje, međutim, sada ni to više nemamo. Koliko smo mi uspjeli da uvučemo tih đubriva u BiH, za sada nemamo tu informaciju, niti kolike su nam potrebe. Ono što bi trebalo ministarstva da urade, prije svega federalno i kantonalna ministarstva, a takođe i lokalne zajednice, da se uključe u nabavku dovoljnih količina mineralnih đubriva i da konačno poljoprivrednici dobiju regresirano gorivo za proljetnu sjetvu”, napominje Suad Selimović iz Privredne komore TK.
U kantonalnoj Vladi najavljuju da će brzo isplatii zaostale poticaje iz prošle godine te da će rebalansom budžeta povećati izdvajanja za poljoprivredu sa 9,2 na 10 miliona KM.
“Za ponedjeljak je planiran sastanak u federalnom Ministarstvu poljoprivrede gdje će biti razmatrano i konkretne mjere od strane federalnog Ministarstva radi ublažavanja efekata divljanja cijena mineralnih đubriva, sjemenskog materijala i goriva”, kaže ministar poljoprivrede u Vladi TK Edin Begić.
Poljoprivrednici poručuju vlastima da krajnje ozbiljno shvate trenutno situaciju i da, poput suočavanja sa pandemijom koronavirusa, formiraju krizne štabove koji bi koordinirali aktivnosti između federalnih, kantonalnih i lokalnih vlasti.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]