Poljoprivrednici u FBiH traže hitno usvajanje Budžeta i osnivanje agencije za plaćanja u poljoprivredi

Predstavnici poljoprivrednih udruženja pozvali su na hitno usvajanje budžeta Federacije BiH za 2023. godinu, kako bi što prije stupio na snagu federalni program podrške poljoprivrednoj proizvodnji. Na sastanku, koji je održan sredinom ove sedmice u Livnu, istaknuta je i potreba osnivanja agencije za plaćanja u poljoprivredi.

Tokom sastanka, predstavnici Seljačkog saveza, Udruženja poljoprivrednika FBiH i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kantona 10, razmatrali su izvještaj o realizaciji utroška sredstva federalnog programa poticaja za ovu godinu, nacrt tog programa za 2023., te aktivnosti kantonalnog ministarstva poljoprivrede.

Navedeno je kako bi se osnivanjem agencije za plaćanja u poljoprivredi ubrzao proces isplate poticaja u poljoprivredi od strane FMPVŠ.

“Naime, zbog propisa i procedura koje su trenutno važeće, poljoprivredni proizvođači čekaju minimalno dva mjeseca na isplatu poticaja nakon odobrenja. Navedena agencija uspješno radi u entitetu RS kao i u Hrvatskoj, te njihovi poljoprivrednici znatno ranije dobiju sredstva te posluju uspješnije”, stoji u saopćenju.

Ministar poljoprivrede Kantona 10, Božo Perić, predstavio je programa podrške za tekuću godinu. Posebno je naglasio one za proljetnu i jesenju sjetvu putem kojih je poljoprivrednim proizvođačima omogućeno ostvarivanje prava na poticaje na površinama kod kojih nisu riješeni imovinsko pravni odnosi.

Predstavnici udruženja smatraju da se isti princip treba uvesti i u ostatku Federacije BiH.

Na kraju sastanka usvojeni su zaključci koji će biti upućeni prema Federalnom ministarstvu poljoprivrede u cilju donošenja što kvalitetnijeg budućeg programa poticaja. RtV SLON

Objava Poljoprivrednici u FBiH traže hitno usvajanje Budžeta i osnivanje agencije za plaćanja u poljoprivredi pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]