Poljice Gornje: Vodosnabdijevanje i popravka ulične rasvjete prioritet

Načelnik općine Lukavac, Edin Delić, boravio je danas u posjeti Mjesnoj zajednici Poljice Gornje kako bi se informisao o problemima sa kojima se mještani susreću.
Tokom sastanka sa predstavnicima Vijeća ove mjesne zajednice, kao prioritet u rješavanju, navedeni su problemi vodosnabdijevanja, sanacije i popravke ulične rasvjete na regionalnom putu R-471 Lukavac-Banovići, kao i rekonstrukcija prostorija Doma kulture u Poljicu.
Prema riječima Sulejmana Brkića, vijećnika u Općinskom vijeću Lukavac, za projekat rekonstrukcije Doma kulture, koji se trenutno nalazi u zapuštenom stanju i kao takav nije u funkciji, potrebno je izdvojiti oko 48.000 KM.
-Prije svega ovo nije Dom kulture, već dom nekulture koji pokazuje jasnu sliku kako određeni ljudi upravljaju sredstvima koja su im data na raspolaganje. Ja sam ispred političkog subjekta „Dosta je bilo“ obećao da ću građanima MZ Poljice Gornje a isto tako i Poljice Donje učiniti da ovaj dom bude u boljem stanju nego kada je bio izgrađen. Mi smo uradili projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju kino-sale, a vrijednost cjelokupnog projekta je negdje oko 48.000 KM i vjerujemo da sa poštenim radom i uključivanjem svih potencijala možemo taj projekat dovesti do kraja sa nekih 25.000KM. Ja sam već podigao kredit od 8.000 KM i od svoje vijećnićke naknade izdvojit ću sredstva za ovaj problem, a prikupit ćemo i određeni dio kroz donacije. Vjerujemo da ćemo u Dom kulture ući već početkom naredne godine i da će to stvarno biti prava slika Poljičana, onakvih kakvi oni stvarno jesu i kako bismo ovaj Dom kulture poklonili našoj djeci koja to zaslužuju, kazao je Brkić.
Načelnik Delić ovom prilikom predložio je da Udruženje mladih „Poljice“ kao potencijalni korisnik ovog prostora, uputi projekat prema Općini kako bi aplicirali za nabavku neophodnog materijala.
-Radi se o tome da je ovo Dom kulture koji ima sve kapacitete i potencijale da se za relativno kratko vrijeme stavi u funkciju i za koji postoji realna potreba, jer već imamo mlade koji rade u kulturno-umjetničkom društvu i udruženjima. Urađen je projekat i uvaženi vijećnik Sulejman Brkić je uložio napore i pronašao dio sredstava za sanaciju ovog doma . Ja sam predložio da Udruženje mladih u Poljicu prijavi općini Lukavac projekat sanacije kako bi aplicirali za nabavku neophodnog građevinskog materijala i da se isti ugradi dobrovoljnim radom mladih iz Poljica i drugih mjesnih zajednica koje bi se odazvale ovoj akciji. Već uskoro možemo očekivati i akciju čišćenja ovog rugla koje smo imali iza, a onda ćemo korak po korak rješavati dalje ovo pitanje. Ja se nadam da ćemo do kraja ove godine imati izmjenjenu sliku stanja Doma kulture u Poljicu, dodao je Delić.
Iz Vijeća ove Mjesne zajednice izrazili su svoje zadovoljstvo posjetom općinskog načlnika u nadi da će se u narednom periodu zajedničkim snagama početi rješavati neki od navedenih problema.
-Pozdravljam načelnika što je došao da posjeti MZ Poljice Gornje i zatekao stanje kakvo je zatekao. Nažalost, danas nema toliko ulaganja u mjesne zajednice kao što je to bilo prije rata i zato su u ovakvom stanju kakve jesu. Mislim da će ovaj načelnik poduzeti neke konkretne korake kako bi se dosta toga uradilo. U narednom periodu se nadamo da ćemo sanirati i krenuti  u rješavanje naših problema i prioriteta na onaj način kako se to radilo prije rata. Nažalost, mi kao MZ ne možemo dosta toga sami uraditi,jer smo u nezavidnoj poziciji i sve što sada radimo radimo na volonterskoj osnovi. Ono što je nama bitno jeste da mjesne zajednice dobiju dio sredstava planiranih Budžetom kako bismo mogli dalje mogli  ulagati u rekonstrukciju i izgradnju, istakao je Amir Murgić, predsjednik Vijeća MZ Poljice Gornje.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Knjige - naši dani

Rječnik lokalnih izraza Srebrenika

Izvor: [Rječnik lokalnih izraza Srebrenika](https://www.srebrenik.net/rjecnik/) Stare riječi i izrazi iz Srebrenika i okoline predstavljaju pravi …

Stari Most

Arhitektonska rješenja u gradovima Bosne i Hercegovine

Arhitektonska rješenja u gradovima Bosne i Hercegovine odražavaju složenost i raznolikost historijskog i kulturnog nasljeđa …