Policajci, profesori i ostali budžetski korisnici HNK u petak izlaze na ulice ako ne dobiju 1.080 KM

Policajci profesori i ostali zaposlenici koji plaće dobivaju iz budžeta HNK danas su jednosatnim štrajkom upozorenja poručili predstavnicima Kantonalne vlasti da u slučaju nastavka ignoriranja njihovih zahtjeva za isplatu 1.080 KM jednokratne pomoći izlaze na ulice.

Predsjednik Unije nezavisnih sindikata FBiH i Sindikata srednjih škola u HNK Josip Milić ističe da je Vlada HNK odlučila isplatiti budžetskim korisnicima 300 KM jednokratne pomoći, a ne 1.080 KM kako je predviđeno u Federaciji BiH kao odgovor na inflaciju što je izazvalo bunt u tom kantonu.

Ističe da je taj iznos neprihvatljiv i diskriminirajući kao i činjenica da se predstavnici vlasti odnose ignorantski prema radnicima u HNK koji su već slali zahtjeva za izjednačavanje novčane naknade s predviđenom u FBiH.

“Jednosatni štrajk upozorenja održan je u svim osnovnim školama HNK prvi sat prve i druge smjene, a u srednjim školama zadnji sat prve i druge sjene, dok su državni službenici od 12 do 13 sati bili u štrajku upozorenja na svojim radnim mjestima”, kaže Milić za Klix.ba.

Ističe kako je ovo samo prvi korak Koordinacije zaposlenih budžetskih korisnika u HNK koje planiraju radikalnije aktivnosti ako se ne udovolji njihovim zahtjevima da se izjednače s ostalim zaposlenicima u FBiH.

“Ako ne bude reakcija ni na ove naše korake, u petak ćemo održati dvosatni štrajk upozorenja i u to vrijeme održati mirnu protestnu šetnju kroz grad”, kazao nam je Milić.

Podsjeća da je pred Vladom HNK okupljanje još zabranjeno, pa će se prosvjednici okupiti ispred SC Kantarevac u Mostaru gdje će u 12 sati formirati kolonu koja će marširati preko Bulevara, Liska ulicom do Vlade HNK gdje će ponoviti svoje zahtjeve i poručiti da neće odustati od svojih prava.

“Vladajuće strukture se ponašaju prema nama ignorantski i mi ne možemo stati na tome. Ići ćemo dalje sve dok nas ne shvate ozbiljno”, zaključio je predstavnik sindikalaca iz HNK.

KLIX.BA

Objava Policajci, profesori i ostali budžetski korisnici HNK u petak izlaze na ulice ako ne dobiju 1.080 KM pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Press OFK Gradina – Predstavljen novi dres povodom 70. godišnjice kluba i idejno rješenje Zapadne tribine

Predstavnici OFK Gradina Srebrenik danas su upriličili prvu ovogodišnju press konferenciju, a povodom prozivke igrača …

Kadeti i juniori OK Gradina Tempoplast izborili završnicu državnog prvenstva

Na federalnom juniorskom prvenstvu u Orašju, na kojem su učestvovale 4 ekipe -HOK Domaljevac,MOK Jedinstvo …