Planska isključenja električne energije u Srebreniku

Zbog planiranih radova na elektrodistributivnoj mreži doći će do prekida u snabdijevanju električnom energijom u četvrtak na području Srebrenika: – u ulicama: Benjamina Hogića Benka i Majevička u vremenu od 09:00 do 12:00 sati, – u naselju Luka u vremenu od 12:00 do 15:00 sati. U petak: – u naselju Ljenobud Kraljevac u vremenu od […]

Objava Planska isključenja električne energije u Srebreniku pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Također provjerite

Ratis Doviste Ilustracija

Ratiš kao značajno islamsko-bogumilsko dovište-molitvište

Na lokalitetu Dovište kao najvišem vrhu planine Ratiš nailazimo na primjer spajanja, odnosno sinkretizma dva vrlo česta kulta i običaja, a to su kult vrhova i molitve za kišu. Oni potiču još od predslavenskih vremena, prenose se preko slavenskih paganskih običaja, bogumilskih vjerovanja, sve do običaja i vjerovanja u islamu. Riječ je, dakle, o kontinuitetu jednog kultnog mjesta koji možemo pratiti kroz razne kulturno-civilizacijske periode, od najstarijih, pa sve do najnovijeg vremena.

Srebrenik 1339 na dvoru - ilustracija

Vjera, selo i džamija podno Srebreničke gradine

Ovdje, pod gradom Srebrenikom, u Varošištu, u palači udno trga okruženog s dvadesetak kuća, između kojih se Srebreničkim potokom put slijevao s Gradine i tekao do Tinje, a ondje se granao dalje kroz cijelu Bosnu, tri je dana ovdje ban Stjepan, sin Stjepanov, gostio i čašćavao generala franjevačkog reda fra Gerarda Odonisa. Strpljivo je Stjepan, sav nervozan, iščekujući da se odozgo, od tvrđave, stušte glasnici i da mu konačno donesu vijest da je banica, presvijetla Elizabeta Pjast, konačno rodila njihovo prvo dijete, odgovarao na beskrajna Gerardova pitanja i izvodio pred njega desetke svjedoka koji su jednako potvrđivali i kleli se svim svetim da nikakve hereze ovdje, ni u cijeloj Bosni nema.