Performans “Cvijet istine i nade” održan na Trgu slobode u Tuzli

U organizaciji Udruženja “Moja adresa Srebrenica”, uz podršku Vlade Tuzlanskog kantona, Grada Tuzla, Filozofskog fakulteta i Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, te Pozorišta mladih Tuzla, danas je na Trgu slobode održan performans “Cvijet istine i nade”.

Performans je održan prvi put i u sklopu obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici koji su u julu 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije RS.

– Današnji performans „Cvijet istine i nade“ predstavlja jedan novi umjetnički izražaj o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Cvijet istine i nade je prvi performans ovakve vrste i nije slučajno da je Tuzla odabrana kao grad u kojem će biti premijerno predstavljen. Tuzla za sve nas Podrinjce i sve preživjele žrtve genocida ima poseban značaj. Tuzla je mjesto našeg ponovnog rođenja nakon preživljene golgote i genocida. Tuzla i cijeli Tuzlanski kanton su sa nama preživljavali svu našu bol. Cvijet istine i nade je jedan od događaja u programu obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima sigurne zone UN-a iz jula 1995. godine, a ima za cilj da u saradnji sa institucijama, ustanovama, organizacijama nizom događaja tokom cijele godine podsjećamo domaću i svjetsku javnost na genocid, njegove razmjere i posljedice – kazao je predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici Hamdija Fejzić.

Nermin Alivuković iz Udruženja “Moja adresa Srebrenica” zahvalio je svima koji su podržali održavanje performansa koji će biti sastavni dio obilježavanja 28. godišnjice genocida.

– Umjetnici raznih profila su učestvovali u pripremi i realizaciji performansa. Iduće godine ovaj performans u okviru 28. godišnjice genocida u Srebrenici planiramo organizovati u Sarajevu – dodao je Alivuković.

Fotoreporter Ahmet Bajrić – Blicko je svojim objektivom zabilježio golgotu Srebrenice.

– Smatram da se ovakvi performansi moraju održavati i u inostranstvu. Također i u gradovima BiH jer dosta mladih ne zna ništa o Srebrenici – smatra Blicko.

Performans je počeo tako što se sa razglasa čulo dozivanje “Nermina”, odnosno trenutak kada nakon pada Srebrenice Ramo Omerović doziva svog sina. Obojica su ubijeni u  genocidu. Na Trgu slobode bilo je postavljeno 8.172 tabuta, a preostalih 200 je preko ruku učesnica performansa položeno na tlo… Tom prilikom izgovarani su stihovi: Ruka do ruke, luka do luke, ruka u ruci, muka u muci. Zemlja priteže, nebo visoki, o da sam ptica, da sam soko…

-foto Tuzlanski.ba

Prije početka performansa predstavnici Organizacionog odbora za obilježavanje genocida nad Bošnjacima i majke Srebrenice posjetili su Kapiju, mjesto stradanja tuzlanske mladosti, gdje su položili cvijeće i odali počast.

The post Performans “Cvijet istine i nade” održan na Trgu slobode u Tuzli appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Inflacija u eurozoni rekordnih 10 posto

Inflacija u zemljama članicama eurozone dostigla je rekordnih 10 posto zbog rasta cijena električne energije …

Putin proglasio aneksiju ukrajinskih teritorija na ceremoniji u Kremlju

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je danas aneksiju četiri ukrajinske regije koje su dijelom okupirane …