Penzije u FBiH mogle bi biti više za 4,5 posto

Dok čekaju decembarske penzije, čija će isplata početi 5. januara naredne godine, i uz njih finansijsku podršku od 50 KM, dotle su penzioneri širom Federacije BiH svjesni da od traženog povećanja njihovih primanja za 10 posto do kraja godine nema ništa.

Međutim, uspjeli su prevaliti jednu stepenicu puta koji vodi ka vanrednom i redovnom usklađivanju penzija u 2022. godini, odnosno, povećanju, a nakon što su prije šest dana u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta usvojene izmjene i dopune Zakona o PIO.

Ugrožena kategorija

Iz Saveza penzionera FBiH podsjećaju na to da su, kada su ljetos uvidjeli da je đavo odnio šalu i da će biti problema s redovnim usklađivanjem penzija, počeli raditi na izmjenama i dopunama postojećeg Zakona o PIO, a s ciljem ublažavanja kriterija za to, famoznih parametara BDP-a i indeksa potrošačkih cijena, a pogotovo kada je jasno bilo to da Vlada FBiH, kao predlagač, radi na kozmetičkim promjenama.

Stoga je i predsjednik Saveza Redžo Mehić parlamentarcima poručio da će, ako ne dignu ruke na izmijenjene članove Zakona koji se tiču direktnog materijalnog položaja penzionera, kazniti upravo ovu populaciju, a ne Vladu FBiH.

No, sljedeći korak je sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, koja će, nadaju se u Savezu, biti održana do kraja godine i čiji će delegati, kao i njihove kolege, imati razumijevanja kako bi u konačnici bile usvojene izmjene i dopune Zakona o PIO.

-Mi u Savezu smatramo da nema razloga za to da delegati u Domu naroda čine zapreku i da ne dignu ruku, jer ova priča se ne tiče nikakvog nacionalnog pitanja, već cijele jedne populacije, koja je vrlo ugrožena – kaže Mehić.

Tehničke pripreme

U slučaju da do kraja godine ovo zakonsko rješenje bude usvojeno, a potom i sve ostale tehničke pripreme za njegovo stupanje na snagu, Vlada FBiH bi, ocjenjuje Mehić, trebala imati razumijevanje i sluh kako bi uložila dodatni napor za to da se odmah u januaru izvrši vanredno usklađivanje penzija.

To bi značilo da bi povećanje penzija, prema dosadašnjem izračunu svih parametara, moglo ići do 4,5 posto, i to već od 5. februara.

– Mi ćemo insistirati na tome da se odmah krene s vanrednim usklađivanjem penzija, dok bi redovno trebalo biti izvršeno 15. aprila, s primjenom od 1. januara, kako to zakon nalaže. To bi, donekle, popravilo naš položaj – ističe Mehić.

Šta se mijenja u Zakonu

Prema usvojenim izmjenama Zakona o PIO, penzije će se ubuduće usklađivati prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog BDP-a.

Ublažena je odredba o vanrednom usklađivanju penzija, koje se može provesti ako je stopa rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini viša od tri posto i ako nema akumuliranog deficita u budžetu FBiH. Prema važećem zakonu, trebaju biti ispunjeni uvjeti u prethodne dvije godine.

The post Penzije u FBiH mogle bi biti više za 4,5 posto appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …