Papa Franjo uporedio rat u Ukrajini s nacističkom operacijom u kojoj je ubijeno dva miliona ljudi

Papa Franjo uporedio je u srijedu rat u Ukrajini s nacističkom operacijom u kojoj je ubijeno oko dva miliona ljudi, uglavnom Jevreja, u prvim godinama Drugog svjetskog rata.

Govoreći poljskim hodočasnicima na svojoj sedmičnoj općoj audijenciji, Franjo je istaknuo da je Katolički univerzitet u Lublinu, u Poljskoj, nedavno obilježio godišnjicu operacije Reinhard.

HRT: Papa usporedio ukrajinske patnje s nacističkom operacijom u II.  svjetskom ratu

Bio je to kodni naziv za tajnu operaciju u dijelu okupirane Poljske koji su Nijemci nazivali područjem “opće vlade”, a koji je uključivao teritoriju sadašnje Ukrajine.

–  Neka sjećanje na ovaj stravičan događaj u svima pobudi namjere i akcije mira – izjavio je on, posebno spomenuvši operaciju, rekavši da je riječ o operaciji “istrebljenja”.

Zatim je odstupio od scenarija i dodao:

– I istorija se ponavlja. Sada vidimo što se događa u Ukrajini.

Rusija svoju invaziju na Ukrajinu naziva “specijalnom vojnom operacijom” za “denacificiranje” zemlje i iskorjenjivanje nacionalista koje smatra opasnim. Ukrajina i njezini saveznici optužuju Moskvu za neisprovocirani rat za otimanje teritorija od svog prozapadnog susjeda.

Otkako je invazija započela u februaru, Franjo je bivao sve snažniji u osudi ruskih postupaka.

Prošlog mjeseca je izjavio da Ukrajinci trpe “mučeništvo agresiju” i uporedio je učinke rata na Ukrajince s “užasnim genocidom” iz 1930-ih, kada je sovjetski vođa Jozef Staljin izazvao glad u zemlji.

Franjo je nekoliko puta ponudio posredovanje Vatikana u rješavanju sukoba, ali njegove pojačane kritike Rusije učinile su to vrlo malo vjerovatnim.

U prošlomjesečnom intervjuu za isusovački časopis America, Franjo je govorio o, kako je rekao, okrutnosti ruskih snaga u Ukrajini.

– Općenito, najokrutniji su možda oni koji su iz Rusije, ali nisu dio ruske tradicije, kao što su Čečeni, Burjati i tako dalje. Svakako, onaj koji napada je ruska država. To je veomo jasno – kazao je Franjo.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je te komentare “nekršćanskim” i neshvatljivim, prenosi Reuters.

The post Papa Franjo uporedio rat u Ukrajini s nacističkom operacijom u kojoj je ubijeno dva miliona ljudi appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Press OFK Gradina – Predstavljen novi dres povodom 70. godišnjice kluba i idejno rješenje Zapadne tribine

Predstavnici OFK Gradina Srebrenik danas su upriličili prvu ovogodišnju press konferenciju, a povodom prozivke igrača …

SDBiH Lukavac traži smjenu predsjednika Bijedića i raskid koalicije sa SDA

Nakon održane  sjednice proširenog predsjedništva Gradske organizacije SDBiH Lukavac vijećnici u GV Lukavac, gradonačelnik Lukavca i zastupnik u Skupštini TK iz reda Socijaldeokrata BiH uputili su zahtjev organima stranke za smjenu predsjednika Envera Bijedića, raskid koalicije sa SDA i hitno održavanje vanrednog Kongresa.   Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti: ˝Nakon gotovo više od pola godine […]