Otapanje leda na Grenlandu dešava se brže od očekivanog

Na sjeveroistoku Grenlanda odlomio se veliki komad leda. Ledene ploče otapaju se ubrzanim tempom, a klimatolozi upozoravaju da će to s vremenom izazvati katastrofalan porast nivoa mora.

Naučnici predpostavljaju da će Grenland i Antartika postati dio najgoreg klimatskog scenarija. Ako se ledene ploče nastave topiti ovom brzinom, obalne zajednice s milionima stanovnika, bit će najugroženije.
Takođe nučnici su uporedili snimke otapanja leda koristeći podatke klimatskog modela objavljenog u izvještaju Međuvladinog panela o klimatskim promjenama iz 2015. godine.  Između 1990. i 2017. godine otopilo se 6,4 biliona tona leda, zbog čega se nivo mora podigao za 1,8 centimetara.
Od 1980. godine ova regija se zagrijala za oko 3 stepena, a od 2019. i 2020. godine zabilježene su rekordne ljetnje temeperature. Stopa otapanja leda nisu ostale konstantne , te se ubrzavaju u posljednjih nekoliko godina.

Ako se led nastavi otapati ovim tempom, nivo mora bi se do 2100. godine mogao podići za čak 17 centimetara. To će udvostručiti učestalost oluja i poplava, te će ugroziti živote na najvećim svjetskim obalnim gradovima.

 

 

The post Otapanje leda na Grenlandu dešava se brže od očekivanog appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Znakovni jezik kroz filmove tri mlade umjetnice

Ajla Keško, Hata Kujraković i Tajra Hadžić, diplomirane studentice Međunarodnih odnosa i evropskih studija, na …