Otac i sin iz BiH uhapšeni u raciji njemačke policije zbog rada na crno

Blizu 1000 policajaca i carinika, uključujući specijalne policijske jedinice SEK, učestvovalo je u velikoj raciji kodnog imena “Midas” koja se u četvrtak odvijala diljem Njemačke.

Meta racije bio je rad na crno na gradilištima, a uhapšene su četiri osobe za koje njemačka policija kaže da su pripadnici “porodičnog klana”. Tri osobe uhapšene su u Maintalu, i to 53-godišnji bh. državljanin i njegov 29-godišnji sin, također bh. državljanin, te njihov 40-godišnji rođak, inače državljanin Srbije.

Četvrta osoba, pripadnik iste grupe, uhapšen je u Offenbachu, a riječ je o 37-godišnjem državljaninu Srbije, otkrila je njemačka policija. Oni su osumnjičeni za izbjegavanje poreza i prijevaru tešku milione eura. U sklopu ove akcije njemačke službe istražuju više od 120 radnika zbog neovlaštenog boravka u Njemačkoj.

U hotelu, koji su pretražli istražitelji u Maintalu, bili su smješteni radnici na crno, dok je u pretraženoj stambenoj zgradi u Maintalu živio glavni optuženi.

Uhapšeni se sumnjiče da su izgradili mrežu građevinskih kompanija i paravana preko kojih su, osim utaje poreza i izbjegavanja plaćanja obveznih socijalnih davanja, vršili i velike krijumčarske poslove.

Tokom pretresa u četvrtak istražitelji su, također, osigurali imovinu vrijednu 19 miliona eura. Između ostalog, koristili su i pse za traženje novca. Jedan od njih nanjušio je u stanu 120.000 eura, skrivene zajedno s oružjem u kauču.

Grupa je, osim Maintala i Offenbacha, također bila aktivna u Frankfurtu, Bad Nauheimu i Idsteinu. U Frankfurtu je izvršen pretres dvije firme. U Njemačkoj se sve češće provode akcije sprečavanja rada na crno.

(VL)

Pogledaj i ovo

Greškom vozačice: Automobil završio u koritu rijeke Jale

U Tuzlanskom naselju Slavinovići u nedjelju  u popodnevnim satima, automobil je završio u koritu rijeke Jale. Kako nezvanično saznaje Faktor.ba, neoprezna vozačica ostavila je automobil u brzini te je on završio u koritu rijeke. U ovoj nesreći nije bilo povrijeđenih, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. U ljetnom periodu vodostaj Jale je veoma nizak, […]

Tuzlanska inovatorica osvaja Ameriku: BiH i porodicu nosim u srcu gdje god pođem

Anela Arifi po završetku srednjoškolskog obrazovanja u Tuzli, odlučuje napraviti veliki korak za jednu mladu osobu, napustiti svoj topli dom i započeti život na drugom kontinentu. Njeno znanje, talenat su nagradili i prepoznali na “Google Science Fair” naučnoj Olimpijadi gdje je proglašena jednom od najperspektivnijih naučnica u svijetu, mlađih od 18 godina. Govornica je bila […]