Općinsko Vijeće Srebrenik – moj pogled na rad

Iza nas je nekoliko Sjednica općinskog vijeca koje nisam prokomentarisao , sto zbog svojih obaveza , tako i zbog nezadovoljstva prema radu istog tog Vijeca. Jasno je ko dan , da odluke koje vijece donosi su plod nekolicine ljudi , koji bas i nemaju neku viziju razvoja , a mi imamo takav sastav vijeca , da samo te odluke prokomentarisemo ( ukoliko smijemo ) i onda ih usvojimo bez obzira sto su one pogresne i stetne za nasu opcinu. 

U proslim sjednicama imali smo uglavnom izvjestaje Javnih ustanova na podruciju nase opcine i u tom pogledu nista se nije promijenilo. Zajednicko za sve JU je da imaju previse uposlenih i da jedva sastavljaju kraj sa krajem. I sve mi to konstatujemo svake godine , ali nista ne poduzimamo i tako umjesto da gradimo fimre koje ce biti profitabilne , mi gradimo legla za prijem politickih istomisljenika ili legla za oduzivanje politickim protivnicima i nikog nije briga sto su ta preduzeca teret i opcini i drustvu u cjelini. Za raszliku od prosle godine jedino je Ju Apoteka iskazala dobit , u iznosu nesto vecem od 60.000 Km , sto je za svaku pohvalu i kamo srece da su iskazali jos vecu dobit i poceli se siriti kako u ljudskim tako i u materijalnim kapacitetima, mada meni nikako nije jasno zasto je Apoteka JU , kada se radi o cisto trgovackoj djelatnosti i zasto je ona naslonjena na opcinu mogu samo da nagadjam. Jos me vise cudi JU Sportska dvorana , koja je poprimila , u posljednje vrijeme , vise izgled javnog WC-a , nego jednog sportskog objekta, koji iz godine u godinu predstavlja sve vece opterecenje opcini , i za koju opcina ( bez obzira na realizaciju budzeta ) ispuni obaveze 100 %. radi se o objektu koji moze da funkcionise na cisto komercijalnom principu i treba ga sto hitnije skloniti sa budzeta. Mi na tu sportsku dvoranu trosimo preko 100.000 Km godisnje, a na drugoj strani primamo u Volonterski radni odnos djevojke i momke , koji su zavrsili fakultete poput Elektrotehnike , Masinstva, Prava , i dr… I zamislite kako se osjeca roditelj koji je ulagao u skolovanje svog djeteta 5 – 6 godina, kada zna da mu mi uposljavamo dijete na period od godinu dana , naravno bez plate , i poslije te godine dana ono dobija otkaz , a kad ce se zaposlit niko to nezna.

Meni nije jasan pojam pripravnicki rad, pa sam se o tome raspitivao i dosao sam do zakljucka da se radi o sledecem. U bivsoj Jugoslaviji da bi vi podnijeli zahtjev na neki konkurs morali ste imati polozen strucni ispit , znaci radili ste godinu dana kao pripravnik i nakon toga nastavili sa radom. Mi smo taj Zakon prepisali i ostao je taj dio strucni ispit, koji pod hitno treba ukinuti , jer samim cinom diplomiranja na fakultetu stekli ste strucnost u obavljanju nekog posla, pogotovu sada u ovom sistemu priredjivanja. Medjutim kako to i sad stoji u Zakonu , mi moramo ulagat pare da djeca odrade pripravnicki , umjesto da stvaramo ambijent da se oni primaju u radni odnos za stalno. Na ovaj nacin niko nije zadovoljan , opcina koja izdvaja novac za Pio i Zdravstveno osiguranje , jer trosi budzetska sredstva , a ni oni koji su uposljeni jer rade dzaba. Al evo valjda ce se neko sjetiti da ukine tu jednu jedinu recenicu u tom Zakonu.

Opcina Srebrenik se trenutno nalazi u dubokoj kadrovskoj krizi , i ono sto bi trebalo poduzeti jeste prepisivati od drugih koji su neke stvari vec zavrsili , a koje pred nama stoje kao izazov. Netrebamo se praviti previse pametni, pogotovo oko onih stvari koje ne poznajemo.

Pogledaj i ovo

REGISTRACIJA AUTA U BOSNI i HERCEGOVINI

Nakon sto uplatite sve sto je potrebno da se auto registruje u BiH, sve te …

TRIBINE – GRADINA

Evo informacije o izgradnji tribina na stadionu u Srebreniku, koja je dostavljena za sledeću sjednicu …

Komentariši