Tvrđava Gradina Srebrenik

Opći izbori 2010 – pogled sa strane

Izbori 2010
Izbori 2010

Opet smo imali šta izabrati ove godine. Svako je gledao, ko je se priključio novim ili ostao kod starih stranaka, kako da ujagmi dobar dio kolača. Birali smo od Bihaća do Trebinja od Brčkog do Neuma. Oni koje smo izabrali imati će sigurnu platu i lagan posao. Biti će odgovorni sami sebi ili ? 4 Miliona Bosanaca i Hercegovaca svih vjera i nacionalnosti ovaj puta je želilo promjene i glasačko tijelo je to i pokazalo. SBB je ostvario najbolji rezultat jer su krenuli od nule a ostvarili bolji rezultat nego što su i sami mogli očekivati. Iako ja ovdje pišem o informatičkim vijestima moram malo i uvoda napraviti :). Brzina kojom smo ove godine širili informacije je daleko bolja nego prije dvije godine. Malo smo izgleda naučili nešto od Amerike i kako to profesionalci rade. Izgleda da i broj kilometara auto ceste koju gradimo već godinama doprinosi da postajemo “mobilniji”. Iako je SDP (www.sdp.ba) ove godine napravio i facebook stranicu, preko twittera slao poruke, na flickr stavio par slika i na youtube par video priloga, evo već drugi dan nema na njihovoj web stranici informacija o preliminarnim rezultatima izbora. Ustvari, web stranica nije nikako obnovljena. Na facebook-u se simpatizeri javljaju, reakcije iz baze nema.
Iako od 4.10 na www.sda.ba imamo saopćenje za javnost, to je i sve što možemo naći na njihovoj web stranici. Kontakt preko socijalnih mreža ? A šta je to, bolan ne bio ?

Na www.sbbbh.ba vijesti od 30.09.2010. OK, čitava mašinerija koja stoji iza SBB-a radi u Avazu i tamo im je sve usmjereno bilo i sada je usmjereno da promoviše SBB. Šteta, velika šteta. Na web stranici, još uvijek koriste flash player koji nema licence :). Haman im fali onih 69 EUR koliko košta licenca. Neka pogledaju kod nas na www.Srebrenik.net kako izgleda kada se koristi sofware za koji imamo licencu :).

Na www.snsd.org zadnja vijest od prije 5 dana. Izgleda da su ovaj puta još bukvalnije shvatili predizbornu šutnju. Nigdje vijesti o političkoj pobjedi, ne baš ovako očekivanoj. Na www.hdzbih.org isto imamo zadnje vijesti od prije 3 dana. Ostali smo bez teksta ? Il’ ?

Iako je ove godine www.dnevniavaz.ba imao dovoljno para da prati Opće izbore 2010 nisam nigdje našao grafikone, flash prezentacije, kartu BIH sa tačno označenim izbornim jedinicama gdje bih mogao klikom vidjeti ko je pobijedio u, recimo, izbornoj jedinici 3.

Prva adresa, svima izgleda koji prate izbore preko web-a je www.izbori.ba. Njihov web server nije dostupan, jer je preopterećen. Opet nisu ništa od 2008 do danas uradili na poboljšanju pristupa informacijama. Ima se para da se plate općinske komisije koje dvije godine ništa ne rade, ali se nema para izdvojiti da se napravi web servis koji će biti odličan. Ako ne znate kako, ima nas koji to odlično znamo i koji ćemo rado odraditi takav projekat. Objavite tender pa da napravimo sistem koji radi 99,999% vremena bez zastoja.

I do sljedećih izbora ostajte mi zdravo.

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši