Srebrenik.NETwork

“Online” radionice sa ciljem praćenja poštivanja izbornih etičkih kodeksa

U organizaciji Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (Misija), 15. oktobra 2020. godine je održana „online” radionica za praćenje poštivanja izbornih etičkih kodeksa potpisanih od strane političkih stranaka, koalicija i nezavisnih kandidata/kandidatkinja koji/je učestvuju na Lokalnim izborima 2020. godine.

Kodeksi su potpisani u 26 lokalnih zajednica . Na događaju su prisustvovali predstavnici/ce civilnog društa i medija iz 14 lokalnih zajednica, i to: Bijeljina, Brčko, Gradačac, Jajce, Kiseljak, Kostajnica, Livno, Prijedor, Srebrenica, Srebrenik, Teslić, Trebinje, Visoko i Zenica. Tokom radionice učesnici/ce su imali priliku da čuju prezentacije o okvirnom izbornom etičkom kodeksu (kodeks), zatim o nalazima posmatranja Koalicije „Pod lupom” (Koalicija) u predizbornom periodu 2020. godine i poređenju sa principima kodeksa, sa referencom na rast/pad broja primjera neregularnosti u odnosu na ranije izbore, te smjernicama za praćenje poštivanja kodeksa u lokalnim zajednicama.

Na osnovu izlaganja i diskusije, može se izvući nekoliko zaključaka: • Kodeks obuhvata većinu nepravilnosti koje je identifikovala Koalicija „Pod lupom“ i prije početka izborne kampanje 2020. godine. Preliminarnim nalazima Koalicije se potvrđuje relevantnost odredbi kodeksa. • S obzirom na specifičnost svakog kodeksa, prije početka monitoringa potrebno je upoznati se sa odredbama kodeksa koji je potpisan u zajednici koju posmatramo. • Drugi bitan aspekt je promocija samog kodeksa, koji će biti relevantan u mjeri u kojoj svi akteri, uključujući i birače, budu svjesni njegovih principa i obaveza koje iz njega proističu za političke subjekte. S tim u vezi, jako su bitne aktivnosti svih aktera, uključujući civilno društvo i medije, na promociji kodeksa. • Kodeks posebno definiše obavezu za potpisnike/ce da upoznaju svoje članove i simpatizere sa kodeksom i njegovim principima te da ga objave na svojim web stranicama. Prvi korak u monitoringu bi bio da se provjeri koliko je potpisnika/ca ispoštovalo ovu odredbu. • Također, treba pratiti koliko i kada se politički subjekti pozivaju na potpisani kodeks.

Objava “Online” radionice sa ciljem praćenja poštivanja izbornih etičkih kodeksa pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by www.Srebrenik.net

Exit mobile version