Omerdić: Kapacitete zdravstvenog sistema usmjeriti na produženje zdravog životnog vijeka

Predstavnice Fondacija CURE, Fondacija za osnaživanje žena i Udruženje žena “Srce i duša” Prokosovići iz Lukavca organizirale su okrugli sto na kojem je predstavljena važnost podrške lokalnih institucija i saradnje s nevladinim organizacijama kako bi se poboljšali uvjeti života u Lukavcu s posebnim fokusom na manjinske i marginalizirane grupe žena.
 
Jedna od tema bila je potreba za kvalitetnijim odgojem i obrazovanjem za buduće generacije, ali i pitanje zdravstvene i socijalne zaštite posebno za osobe koji imaju manjak finansijskih sredstava ili su geografski u udaljenim područjima što im otežava pristup zdravstvenoj zaštiti.
Kako je kazala Esma Omerdić, psiholog u Centru za socijalni rad Lukavac zdravstveni sistem sam po sebi predstavlja najsloženiji sistem u svakoj državi pa tako i u Bosni i Hercegovini što je najbolje pokazala pandemija koronavirusa za koju niko nije bio pripremljen.
– Uz to neki ljudi imaju izrazito niske prihode i ne mogu priuštiti zdravstvenu zaštitu, neki imaju prepreke u smislu geografskog položaja i života na selu. Do nekih porodica ne može doći vozilom, a tu su i starije osobe koje nisu u mogućnosti prevoziti se do ljekara – podvukla je Omerdić.
Upravo to su razlozi zbog kojih je od iznimnog značaja prevencija što je potrebno osigurati za sve podjednako, a onda i adekvatno reagirati kada se uoči neki problem. Vizija i kapaciteti zdravstvenog sistema trebaju biti usmjereni na produženje zdravog životnog vijeka, smatra Omerdić.
Napominje da se kroz razne programe i projekte pokušava osiguravati i ekonomsko osnaživanje žena bilo da se radi o edukacijama ili pomoći u materijalnoj pomoći. Na ovim stvarima radi s nevladinima organizacijama zbog čega je naglasila koliko je važna saradnja između civilnog sektora i loklanih institucija.
Predsjednica Udruženje žena “Srce i duša” Amira Avdić kazala je da su u saradnji s odgovornim u institucijama kao nevladina organizacija dobile mnogo informacija na koji način doći do kvalitetnije zdravstvene zaštite žena u Gradu Lukavac o čemu, između ostaloga, Udruženje i brine.
Izrazila je nadu da će imati u podršku gradonačelnika Edina Delića kada je u pitanju institucionalna podrška posebno u smislu adekvatnog prostora za rad kako bi sarađivali i s drugim nevladinim organizacija, ali i odgovornim lokalnim institucijama.
Uime Fondacije CURE i Fondacije za osnaživanje žena Medina Mujić predstavila je položaj žena i preporuke za daljnje djelovanje u Lukavcu, naglašavajući da nevladine organizacije ipak mogu biti zadovoljne institucionalnom podrškom Grada Lukavca u Tuzlanskog kantona.
Okrugli sto organiziran je u okviru projekta “Zagovaranje za ženska prava” koji finansira Evropska unija, a realiziraju Fondacija CURE i Fondacija za osnaživanje žena. Fokus ovog Projekta je jačanje kapaciteta deset organizacija u deset općina, uz donošenje preporuka za institucije na lokalnom nivou o tome kako unaprijediti položaj žena.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Servisne informacije za 12.10.2023.

PU SREBRENIK – protekla 24 sata na području Srebrenika bila su potpuno mirna, po pitanju krivičnih djelqa i narušavanja javnog reda i mira. Dogodila se jedna saobraćajnha nezgoda bez povrijeđenih lica. HITNA SLUŽBA – u Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Srebrenik obavljena su 62 pregleda. Jedan pacijent je prevezen u UKC Tuzla na dalje pretrage, ostali […]