Ograničenje 50 km/h je za naselje, a ne naseljeno mjesto

Nakon 22. juna i stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o bezbjednosti saobraćaja u BiH pojedini mediji su objavili neke netačne informacije, pa je, između ostalog, navedeno kako i vozači početnici više ne moraju stavljati naljepnicu sa slovom “P” na svoja vozila. Riječ je zapravo o dezinformaciji, potvrdio nam je viši stručni saradnik u Ministarstvu za komunikacije i promet BiH, Zoran Andrić.

Dezinformacija od policijskog glasnogovornika

Nimalo nas ne čudi što je takva vijest izašla u javnost, jer je tu istu vijest (dezinformaciju) nama potvrdio glasnogovornik sarajevske policije Irfan Nefić, navodeći kako je to jedna od izmjena u ZOBS-u. Mi je nismo objavili jer su nas na to na vrijeme upozorili naši izvori.

I evo, zbog Nefića i drugih nadležnih službenika koji nisu najupućeniji u nove propise, a, naravno, na prvom mjestu zbog vozača, pobrinuli smo se da iz prve ruke dobijemo informacije o novim izmjenama ovog zakona.

Kako nam je potvrdio Zoran Andrić, jedina izmjena koja se odnosi na mlade vozače je ona da je ukinuta stavka u zakonu koja je zabranjivala vozačima mlađim od 23 godine da budu sami u automobilu, odnosno bez društva barem jedne punoljetne osobe, od 23 do 5 sati.

“Ispostavilo se da je time bila načinjena diskriminacija i ugroženo pravo na rad, jer je na taj način onemogućeno mladim ljudima da se upošljavaju u pekarama i slično, gdje se radi i tokom noći. A, imali smo i situaciju da vozač, koji ima položen vozački ispit za upravljanje motornim vozilom B-kategorije i do pet godina vozačkog iskustva, ne može samostalno upravljati vozilom. Zbog toga je ta stavka izbačena, a oznaku “P” vozači početnici i dalje moraju stavljati na vozilo dvije godine nakon što polože vozački ispit. Ta se oznaka pokazala veoma dobrom i dvostruko je smanjila učešće novih vozača u saobraćajnim nezgodama. Dakle, nije bilo nikakvog osnova da se ta odredba zakona ukida “, naveo je Andrić.

Izmjene u vezi sa kaznama za prekoračenje brzine

Kad je riječ o kaznama za prekoračenje brzine, izmjenama i dopunama Zakona određene su kazne za prekoračenja od 10 do 20 km/h na javnim putevima u naseljima, odnosno od 20 do 30 km/h na javnim putevima van naselja.

Dosadašnji ZOBS nije predvidio visinu kazne za tu vrstu prekoračenja brzine, pa su policajci naplaćivali kazne po osnovu nepoštivanja znakova i saobraćajne signalizacije. Sada je za tu vrstu prekršaja novčana kazna 40 KM. Za prekoračenje 10-20 km/h više od dozvoljenog van naselja je ostala kazna 30 KM, baš kao što je ostala kazna za prekoračenje od 20 do 30 km/h u naselju i iznosi 50 KM.

Također, ukoliko vozač prekorači dozvoljenu brzinu u naselju za više od 50 km/h bit će kažnjen u rasponu od 400 do 1.000 KM. Dosad je prema ZOBS-u bila predviđena kazna od 100 do 300 KM za prekoračenje za više od 30 km/h. Sad je ta kazna za one koji prekorače brzinu od 30 do 50 km/h u naselju (koliko je i ranije iznosila za taj raspon prekoračenja). Prekoračenje za više od 50 km/h van naselja kažnjivo je sa 100 do 300 KM.

“Velika je vjerovatnoća da će onaj ko vozi više od 50 km/h brže nego što je dozvoljeno načiniti neku glupost u naselju. Stoga je uvedena ta za naše uslove dosta visoka novčana kazna za takav prekršaj”, pojašnjava Andrić.

Promjene su uvrštene u ZOBS i kad je riječ o vozačima koji konzumiraju alkohol.
Ta se promjena ogleda u tome što će vozači kod kojih bude utvrđeno prisustvo više od dva promila alkohola u krvi biti kažnjeni s 400 do 1.000 KM. Dosad su mogli biti kažnjeni s najviše 300 KM, budući da je bila predviđena kazna od 100 do 300 KM za vozače koji imaju više od jednog promila u krvi. Sad je ta kazna predviđena za vozače koji imaju između jednog i dva promila.

Došlo je do zabune: Naselje nije isto što i naseljeno mjesto!

Druge odredbe ostale su nedirnute, tako da profesionalni vozači, instruktori i kandidati za polaganje vozačkog ispita, te vozači mlađi od 21 godine, odnosno oni s manje od tri godine vozačkog iskustva ne smiju imati nimalo alkohola u krvi. Ukoliko im se nađe 0-0,3 promila alkohola u krvi morat će platiti 50 KM. Ostali vozači neće biti sankcionisani ako imaju do 0,3 promila, ali hoće i to sa 50 do 250 KM budu li imali između 0,3 i jednog promila alkohola u krvi.

Među besmislicama tipa “vozač kojem je zbog nepoštivanja saobraćajnih pravila oduzeta vozačka dozvola može bez problema nastaviti voziti, jer izmijenjenim Zakonom nije predviđena kazna za vozača koji na takav način krši zakon” našla se u medijima i netačna informacija da je dozvoljena brzina u naseljenim mjestima po automatizmu sa 60 km/h smanjena na 50 km/h.

Zapravo se ta odredba odnosi na naselja, a ne na naseljena mjesta…

“U Članu 9. Zakona se navodi da je naselje prostor na kojem se redovi ili grupe zgrada nalaze sa jedne ili obiju strana puta dajući mu izgled ulice, i čije granice određuje nadležni organ za upravljanje putevima saobraćajnim znakovima za obilježavanje naseljenih mjesta. Dakle, vozač se ne smije kretati brzinom većom od 50 km/h u naselju, osim ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno. Naime, na putevima u naselju, ako saobraćajno-tehnički uslovi to omogućavaju, saobraćajnim znakom može se dozvoliti kretanje vozilom i većom brzinom od 50 km/h.

Često se dešava da se naselje i naseljeno mjesto kao pojmovi poistovjećuju, što zapravo nije tako. Ukoliko, za vrijeme upravljanja motornim vozilom na javnom putu, ulazite u naseljeno mjesto koje mora biti označeno odgovarajućim znakom, a ne postoji saobraćajni znak kojim se naređuje ograničenje brzine kretanja na tom dijelu puta, važe opća ograničenja brzine u odnosu na vrstu puta, osim ako se redovi ili grupe zgrada nalaze sa jedne ili obiju strana puta dajući mu izgled ulice, kada važi ograničenje brzine od 50 km/h”, rekao je Andrić.

sarajevo-x.com

Pogledaj i ovo

Mirsad Đonlagić: Prevelik broj stranaka i političkih subjekata koji su učestvovali na izborima

Prof. dr. Mirsad Đonlagić je iskusan društveno-politički radnik i univerzitetski profesor. Kao iskusnom političaru koji …

Mještani Blažuja traže izmještanje migrantskog centra (VIDEO)

Građani Blažuja kod Sarajeva mirnim su protestom u blizini kampa za prihvat migranata zatražili od …

Komentariši