Oglasio se i Valentin Inzko o izboru u Općinskom vijeću Srebrenik

U vezi sa trenutnom situacijom u Općinskom vijeću Srebrenik i tenzijama koje vladaju proteklih dana, oglasio se i Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko čije pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani,

Skrenuta mi je pažnja da određeni organi vlasti jedinica lokalne smaouprave u Bosni i Hercegovini (naime Općinsko vijeće Srebrenika i Općinsko vijeće Lukavca) nisu uzeli u obzir zakonske preduvjete vezane za načelnike i predsjedavajuće općinskih vijeća, utvrđen u članu VI.3(50) Ustava Federacije Bosne i Hercegovine.

OHR je tokom prethodnog perioda podsjetio sve nadležne organe vlsati da moraju provesti važeće ustavne i zakonske odredbe koje se odnose na srazmjernu zastupljenost konstitutivnih naroda i pripadnika grupe Ostalih u odgovarajućim tijelima jednica lokalne samouprave u BiH.

Vjerujem da ćete se složiti da se pravila o srazmjernoj zastupljenosti koja su utvrđena Ustavom Federacije BiH moraju poštovati. Stoga sam odlučio da vam još jednom skrenem pažnju na gore navedene informacije kako biste preduzeli odgovarajuće mjere u okviru svojih nadležnosti i riješili eventualne nepravilnosti u postupku izbora predsjedavajućih općinskih vijeća u pomenutim općinama kao i eventualnim drugim sličnim slučajevima u Federaciji BiH.

S poštovanjem,

(potpisao)

Valentin Inzko

Prema dopisu kojeg je potpisao Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko, izbor predsjedavajućeg OV Srebrenik i Lukavac nije legalan, čime se potavlja pitanje legalnosti usvojenih odluka Općinskog vijeća.

Inače, prema saznanjima portala Lukavacki.ba protekli saziv OV Lukavac (2012.-2016.) također se suočavao sa kršenjem Ustava jer su tadašnji načelnik općine Lukavac i predsjedavajući Općinskog vijeća dolazili iz iste grupe konstitutivnog naroda. Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH dva puta je upozoravala i upućivala molbu u vezi sa poduzimanjem odgovarajućih mjera s ciljem otklanjanja nepravilnosti u postupku izbora predsjedavajućeg općinskog vijeća, ali tadašnji saziv OV nije usvojio prijedloge.

 

Komentar “Kolegija Općinskog vijeća Srebrenik” je :

“Kolegij je stava da se na kostituirajućoj sjednici Općinskog vijeća, a pri izboru predsjedavajućeg nije kršio Ustav F BiH, ili Statut Općine Srebrenik, te da nije bilo diskriminacije prema bilo kojem konstitutivnom narodu ili nacionalnoj manjini”, navodi se u saopštenju.” Kolegij Opcinskog vijeca Srebrenik

Apsurdno je da se pokusava javnosti podmetnuti zamjena teza u ovom slucaju. Zakon je vrlo jasan o izboru predsjedavajuceg i ova nepravilnost ide na sramotu sadasnjeg nacelnika Opcine Srebrenik i svih vijecnika koji su protuzakonito glasali za izbor predsjedavajućeg Općinskog vijeća Srebrenik.

Pogledaj i ovo

Poznat termin dženaze doktoru Ibrahimu Zukiću

Dženaza doktoru Ibrahimu Zukiću koji je preminuo nako kraće i teške bolesti, biće obavljena sutra. …

Kantonalni derbi u Mejdanu: Sloboda dočekuje Gračanicu

Rukometni klub Sloboda danas je na press-konferenciji najavio utakmicu 24. kola Premijer lige Bosne i …