Oglasila se Hrvatska policija na vijest o nezakonitom deportiranju dvojice nigerijskih studenata u BiH

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske reagiralo je na vijest o nezakonitom deportiranju dvojice nigerijskih studenata u BiH.

Ponudili su “objašnjenje” u kojem zapravo kažu da nemaju pojma kako su Nigerijci završili u BiH, istovremeno iznoseći sumnje o njihovom boravku u Hrvatskoj.

Podsjetimo, osamnaestogodišnjaci Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu su za bh. portal Žurnal ispričali da su 12. novembra doputovali su u Pulu kako bi učestvovali na Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu.

Nakon završetka takmičenja, 17. novembra, doputovali su u Zagreb. Na ulici ih je zaustavila i privela policija. Odvezli su ih u šumu u blizini Velike Kladuše i pod prijetnjom oružjem natjerali da pređu na teritoriju Bosne i Hercegovine. Migranti, koje je Hrvatska policija zajedno s njima natjerala da kroz šumu pređu na teritoriju BiH, odveli su ih u kamp u Velikoj Kladuši.

Policija je za Hinu potvrdila da su 12. novembra petorica nigerijskih državljana, voditelj i četiri studenta, legalno ušli u Hrvatsku i na području Istre učestvovali na sportskom takmičenju te da su voditelj i jedan sudionik natjecanja legalno napustili Hrvatsku letovima preko zagrebačkog aerodroma, dok je jedan u Hrvatskoj zatražio azil.

Za preostalu dvojicu spomenutih Nigerijaca policija nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske.

„Dvojica nigerijskih državljana koji se spominju u medijima su se 16.novembra prijavili u jedan zagrebački hostel da bi se 18.novembra odjavili iz hostela i uredno podmirili svoja dugovanja, uzeli svoje stvari i dokumente te otišli u nepoznatom pravcu. Za njih nemamo evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske te ne možemo dalje govoriti o okolnostima kako su se oni našli u BiH“, kazala je glasnogovornica MUP-a Marina Mandić.

Dodala je kako policija ispituje radi li se o još jednom pokušaju zloupotrebe dolaska na sportska takmičenja.

 

Izvor: RadioSarajevo

The post Oglasila se Hrvatska policija na vijest o nezakonitom deportiranju dvojice nigerijskih studenata u BiH appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Održana promocija knjige “Sve bio je ritam” Borisa Leinera

Knjiga koja je uzburkala mnoge muzičke i umjetničke duhove, “Sve bio je ritam” Borisa Leinera, …

Koronavirus u Bosni i Hercegovini – 852 nova slučaja zaraze

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini su registrovana 852 nova slučaja zaraze koronavirusom. …