Održana radionica u Neumu: Deset godina implementacije Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom…

Od 24.-26.10.2022.godine održana je radionica, u Neumu, pod nazivom “Deset godina implementacije Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom, te Pravilnika o upravljanju otpadom elektronskih i elektroničkih proizvoda od strane ključnih subjekata njihove implementacije: ciljevi rezultati, izazovi, te prijedlozi za prevazilaženje izazova“.

Radionica je organizovana od strane sva četiri operatera, operateri za upravljanje ambalažnim otpadom i operateri za upravljanje elektronskih i elektroničkih proizvoda, sa područja FBiH: Eko život, Ekopak, KimTec i Zeos, za predstavnike Federalnog ministarstva okoliša i turizma BiH, Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Privredne komore FBiH, nadležnih inspektora u ovoj oblasti, a to su Urbanističko-ekološki inspektorat, Federalni tržišni inspektori. Na radionici je prisustvovalo 29 učesnika iz pomenutih ovlaštenih operatera sistema i institucija.

Radionicu je otvorio g.din Mirsad Jašarspahić, predsjednik P/G Komore FBiH, nakon čega su uslijedile prezentacije operatera sistema: Rezultati rada i postignuća Eko život-a, Ekopak-a, Zeos-a, Kim Tec-a od početka implementacije Pravilnika.
Operateri su prezentovali svoj rad gdje su najveći fokus stavili na ciljeve koji su dužni ispuniti prema Pravilniku, a to su : procenat recikliranog otpada; ulaganja u infrastrukturu i projekte podizanja svijesti najmlađih i građana.

Nakon završenih prezentacija operatera održane su i sljedeće radionice:
– Operateri sistema: Izazovi kod implementacije Pravilnika i prijedlozi za njihovo prevazilaženje;
– Rezultati rada FUZIP;
– Rezultati rada Fonda za zaštitu okoliša FBiH;
– Rad koordinacionih tijela za implementaciju Pravilnika: Zadaci koordinacionih tijela, oblasti kojima su se bavila i dosadašnja postignuća;
– Obraćanje FMOiT-a: Ciljevi implementacije Pravilnika i postignuća u odnosu na ciljeve.

Važnost održavanja jedne ovakve radionice jeste što su ključni učesnici implementacije Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom, te Pravilnika o upravljanju otpadom elektronskih i elektroničkih proizvoda, prvi put svi zajedno imali priliku da prodisktuju o dosadašnjim postignućima, izazovima sa kojima smo se svi susretali, te što smo zajednički utvrdili prijedloge koji će dovesti do daljeg razvoja uspostavljenih sistema.

Ovim putem zahvljujemo se predstavnicima svih institucija koji su iskazali zainteresiranost učešća na radionici te dali svoj doprinos u unapređenju i razvoju uspostavljenih sistema.
 

The post Održana radionica u Neumu: Deset godina implementacije Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom… appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …