Održana manifestacija „Govorite li bosanski?“

Izdavačka kuća „Bosanska riječ“ iz Tuzle predstavila je u Tuzli autore i izdanja koja su objavljena u protekloj izdavačkoj sezoni u okviru prigodne manifestacije pod nazivom „Govorite li bosanski?“. Na kamernoj sceni Doma mladih u Tuzli, jučer, 29. 6. 2017. godine, javnosti su prezentirana 42 izdanja ove Izdavačke kuće koja su nastala u protekloj godini.
U okviru manifestacije otvorena je izložba dokumenata – prepiska Auatro – Ugarskih činovnika kao prethodnica odluci o ukidanju naziva bosanski jezik u službenoj upotrebi koja je donesena 1907. godine. Izložba je upriličena u povodu 110. godišnjice od donošenja ove odluke. Pokrovitelj izložbe je bio Jasmin Imamović, gradonačelnik Grada Tuzla.
Izložbu je otvorio dr. Elvir Musić koji je govorio o njenom značaju ali i o odnosu imperijalističkih vlasti u vrijeme osmanske uprave i austrougarske vlasti u Bosni i Hercegovini prema bosanskom jeziku.
“Ovi dokumenti pokazuju da su zvaničnici austrougarske vlasti, u nastojanju da osiguraju mir i sigurnost po vlastite interese, na ovim prostorima nastojali da riješe problem pitanja jezika koje je u tom periodu bilo itekako osjetljivo. Oni su, što dokumenti i pokazuju, bili spremni da na razne načine pokušaju to riješiti, a između ostalog i davanjem za prava svakome da svoj jezik zove kako hoće”, kazao je dr. Elvir Musić. On je istakao kako je bosanski jezik u dokumentima osmanske vlasti uvijek nazivan njegovim imenom, a današnja negiranja naziva bosanskog jezika su politički proces s ciljem postizanja političkih ciljeva, a nikako proces utemeljen na čvrstim osnovama.
Dokumenti na ovoj izložbi su preuzeti iz knjige „Zašto je zabranjen bosanski jezik“, autora Miše Ešića.
Na ovoj manifestaciji predstavljeni su autori djela i izdanja IK „Bosanska riječ“, a glavni urednik ove Izdavačke kuće, Šimo Ešić je posebno naglasio značaj očuvanja bosanskoga jezika i afirmacije domaćih autora koji imaju poseban tretman i ulogu u ovoj izdavačkoj kući.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Osam hiljada tona šljive iz TK izvezeno na tržište EU

Sezona izvoza šljive iz Tuzlanskog kantona u Evropsku uniju je završena, a proizvođači su zadovoljni …