Odobrena vakcina Moderne protiv korone za EU

Evropska agencija za lijekove (EMA) nakon sastanka u srijedu odobrila je vakcinu Moderne protiv Covida-19 za upotrebu širom EU.

Vakcine koje je razvila američka kompanija Moderna drugo je koje je dobilo zeleno svjetlo za upotrebu u ovih 27 država.

Evropski regulatorni sistem za lijekove preporučio je davanje Modernine vakcine osobama starijima od 18 godina, stoji u izjavi koju je agencija objavila u utorak.

EMA-in Odbor za lijekove za humanu upotrebu (CHMP) sastao se u srijedu kako bi odlučio hoće li odobriti vakcinu Moderne protiv covida-19, nakon što tu odluku nije donio ranije ove sedmice.

Naime, CHMP je u ponedjeljak sazvao izvanredan sastanak kako bi se raspravilo o Moderninoj vakcini, ali nisu donijeli zaključak.

Zdravstvene vlasti tada nisu specificirale zašto nisu odobrile vakcinu, ali u utorak su rekli da njihovi stručnjaci “rade naporno kako bi raščistili nerazjašnjene probleme s tom kompanijom.”

EMA je sebi odredila 12. januar kao rok do kojeg će izreći svoje mišljenje o Moderninoj vakcini.

Agencija je 21. decembra preporučila vakcinu protiv covida-19 koje su proizveli Pfizer i njegov njemački partner BioNTech.

Otkad je prije sedam dana u Evropskoj uniji počelo vakcinisanje, stotine hiljada Evropljana primile su vakcinu Pfizera i BioNTecha.

Više od milion doza distribuirano je u Velikoj Britaniji u svega mjesec dana, dok su zdravstvene vlasti u Njemačkoj i Francuskoj bile na meti kritika zbog presporog početka kampanje.

Nizozemska je u srijedu započela s vakicnisanjem, a prva osoba koja je primila vakcinu bila je 39-godišnja medicinska sestra u staračkom domu.

(Vijesti.ba)

Objava Odobrena vakcina Moderne protiv korone za EU pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Članovi atletsko rekreativnog kluba Silver arrows trčali Unusual Marathon Sarajevo

U surovim uslovima sarajevske zime, uprkos niskim temperaturama juče je održan BH TELECOM Unusual Marathon u Sarajevu. …

Privremeno skinuta blokada, kreće isplata plata rudarima Breze i Zenice

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine (PUFBiH) odblokirala je samo privremeno bankovne račune zavisnih društava …