Odobravanje vakcine protiv korone u Evropi ne znači automatsku dozvolu na tržištu BiH

Sve učestalije vijesti o pozitivnim učincima djelovanja vakcina protiv korone raznih proizvođača pokreću pitanje koja od njih će stići u BiH. Ipak, sudeći prema procedurama odobravanja vakcine na našem tržištu, neće sve biti tako jednostavno.Na početku vrijedi podsjetiti da se BiH obavezala na zajedničku nabavku vakcina s Evropskom unijom. Iz Ministarstva civilnih poslova BiH izvijestili su da je osigurano više od milion doza vakcina, što je dovoljno za otprilike 20 posto bh. populacije.

Međutim, to ne znači da odobravanje određene vakcine na tržištu EU znači i njen slobodan promet u BiH, kazali su nam iz Agencije za lijekove BiH koja je nadležna za odobravanje lijekova i vakcina protiv korone u našoj zemlji.

“Bosna i Hercegovina nije članica EU te stoga ne prihvata automatski odobrenje za lijek koje daje Evropska Komisija, a na osnovu pozitivne ocjene kvalitete, efikasnosti i sigurnosti vakcine koju izdaje Komitet za humane lijekove (CHMP) i Evropska agencija za lijekove. Naša država ima svoj zakon, svoju Agenciju za lijekove i medicinska sredstva te svoju Komisiju za lijekove”, jasno su istakli iz Agencije za lijekove BiH. KLIX

Objava Odobravanje vakcine protiv korone u Evropi ne znači automatsku dozvolu na tržištu BiH pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

U BiH bi trebalo da stigne do 10.000 Pfizerovih vakcina u prvoj turi

Organizovan je sastanak svih zavoda za zdravstveno osiguranje u Federaciji BiH na kojem je predstavljen …

CIK potvrdio rezultate izbora u Mostaru

Na 12. hitnoj sjednici CIK je donio Odluku o potvrđivanju i objavljivanju rezultata Lokalnih izbora …