Odbijanje političara da sudjeluju u TV debatama predstavlja nepoštivanje građana

Upravni odbor Udruženja/Udruge BH novinari smatra da odbijanje kandidata političkih partija za Opće izbore 2022. da sudjeluju u debatama na javnim RTV servisima predstavlja čin neodgovornosti i bahatosti prema biračima i cjelokupnoj javnosti u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju za javnost navode da je poražavajuća činjenica da je od ukupno deset kandidata/kandidatkinja u utrci za člana Predsjedništva BiH samo jedan kandidat prihvatio poziv Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine (BHRT) da sudjeluje u predizbornom TV sučeljavanju sa drugim kandidatima.

Ističu da ovakva odluka političara – kandidata za Predsjedništvo BiH predstavlja otvoreno nepoštivanje prava javnosti na pristup različitim i pluralnim informacijama i mišljenjima u predizbornoj kampanji, na osnovu kojih bi građani mogli donositi informisane odluke o tome za koga glasati.

Iz Udruženja/Udruge BH novinari navode da su se osim javnog servisa na nivou države, sa nedolaskom kandidata za ključne pozicije u državi ili entitetima suočile i druge javne i privatne televizijske kuće.

Upravni odbor BH novinara ističe da su političke partije i njihovi kandidati dužni ponuditi javnosti svoje političke programe, ne samo kroz direktna obraćanja na predizbornim skupovima ili jednostrana saopćenja i izjave, uključujući i reakcije na izjave drugih političkih subjekata, već i omogućiti fer i otvorenu debatu o pitanjima od značaja za javnost. Sučeljavanje mišljenja kandidata iz različitih političkih partija i kritičko propitivanje njihovih programa neodvojivi su dio svjetskih standarda  predizborne kampanje, političke kulture i odgovornog ponašanja političara prema biračima i svim drugim građanima.

– Odbijanje političkih kandidata da učestvuju u televizijskim debatama je istovremeno i onemogućavanje profesionalnog rada medija u predizbornoj kampanji, koji su dužni poštovati pravila RAK-a i Izbornog zakona BiH u provođenju poštene, ujednačene i sveobuhvatne kampanje o političkim subjektima i kandidatima prijavljenim za Izbore 2022. Nažalost, ustaljena praksa većine bh. političara da odbijaju direktna sučeljavanja sa svojim protukandidatima govori o njihovoj političkoj nezrelosti i nespremnosti da građanima ponude bilo šta više od praznih predizbornih obećanja, naučenih fraza i slogana koje prezentiraju isključivo u „provjerenom“ okruženju, pred svojim glasačima i simpatizerima koji su im unaprijed dali podršku – navode iz Udruženja/Udruge BH novinari.

Upravni odbor BH novinara će posebno obavijestiti Centralnu izbornu komisiju BiH i Regulatornu agenciju za komunikacije o nemogućnosti medija da ispune planirane predizborne programe zbog neodgovornog i necivilizacijskog ponašanja kandidata za najodgovornije političke funkcije – navodi se u saopćenju.

The post Odbijanje političara da sudjeluju u TV debatama predstavlja nepoštivanje građana appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Gradsko Vijece

Održana 34. sjednica Gradskog vijeća Srebrenik

Nakon što dva puta nije mogla započeti zbog neusvajanja dnevnog reda, danas je održana 34. …

Proxmox Web

Virtualizacija uz pomoć Proxmox-a

Uvod u Virtualizaciju Virtualizacija je tehnologija koja omogućava stvaranje virtualnih (umjesto fizičkih) verzija kompjuterskog resursa, …