Odata počast djeci koja su poginula od granate 1992. godine

Na današnji dan 1992. godine, od minobacačke granate ispaljene sa agresorskih položaja s Trebevića, u ulici Hamdije Kreševljakovića 15 (tadašnja Dobrovoljačka) smrtno je stradalo dvoje djece – Aida Grozdanić (11 godina) i Eldin Gvožđar (9 godina). U znak sjećanja, danas je odata počast stradalima i položeno cvijeće ispred spomen-ploče.

Tog dana vladalo je prividno primirje, bez vojnih djelovanja agresora po opkoljenom gradu i stanovništvu. Dan je iskorišten da se za djecu koja su mjesecima bila u skloništima i podrumima napravi predstava u tadašnjoj mjesnoj zajednici, koja je bila smještena u objektu kultne “Trase“. Nažalost, granata je prekinula dječiji smijeh ugasivši dva mlada života.

U znak sjećanja na nedužne žrtve, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. položilo je, zajedno sa članovima porodica žrtava, prijateljima te predstavnicima Općine Centar i Udruženja civilnih žrtava rata ‘Svjetlost’, cvijeće ispred spomen-ploče i odali su počast stradalima.

Uime Općine Centar cvijeće je položila Jasmina Fazlić, iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar. Polaganju cvijeća prisustvovali su i učenici petog razreda Osnovne škole “Vladislav Skarić”, zajedno sa nastavnicom i direktorom škole Mehom Pirićem.

Prisutnima se obratio predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Fikret Grabovica.

– Roditelji ubijene djece opkoljenog Sarajeva jako su nezadovoljni zbog izostanka pravde, jer Tužilaštvo Bosne i Hercegovine za sve ove godine nije podiglo nijednu optužnicu za zločine nad djecom ovog grada tokom proteklog rata. Nemoguće je prihvatiti saznanje da za takve stravične zločine, gdje nema dileme da su djeca ubijana s namjerom, ciljano i planirano, nema optužnice do danas. Nebrojeno puta smo bili kod tužioca i do danas nema rezultata – kazao je Grabovica, saopćeno je iz Općine Centar Sarajevo.

The post Odata počast djeci koja su poginula od granate 1992. godine appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Također provjerite

Srebrenik.NET vijesti

Izložbom “Domovina u srcu” u Domu kulture u Srebreniku počelo obilježavanje Dana grada Srebrenika

Otvaranjem izložbe “Domovina u srcu” u Domu kulture u Srebreniku počelo je obilježavanje 21. juna – Dana grada Srebrenika. Izložba je postavljena od strane II rendžerskog pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. “Domovina u srcu” je dokumentarna izložba koja s bogatim sadržajem ilustrira razvoj i djelovanje oružanih snaga Bosne i Hercegovine od srednjeg vijeka do savremenog doba. Posjetioci će imati priliku u narednim danima pogledati izložbu te se dublje upoznati o važnost vojne historije BiH i njezinog uticaja na oblikovanje savremenog društva.

Sedlo - Abdulah Sidran

Sedlo – Abdulah Sidran

Tako je to u životu. Kad ne ide - ne ide. Kad ide - ide.