Srebrenik.NET / Aktuelno / Od danas i zvanično imamo status Grada

Od danas i zvanično imamo status Grada

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH podržali su prijedloge da gradovi postanu Čapljina, Ljubuški, Gradačac, Visoko, Živinice, Gračanica i Srebrenik.
Rasprava o prijedlozima da se općine u Federacijie BiH proglase gradovima izazvale su žestoku polemiku u Parlamentu FBiH, iz koje se moglo zaključiti da je pristup evropskim fondovima glavni razlog zbog kojeg su pokrenute inicijative da se općine proglase gradovima.

Prijedloge da se navedene općine proglase gradovima mora potvrditi i Dom naroda Parlamenta FBiH.

‘Neki kažu da je to samo titula i mrtvo slovo na papiru. Ipak preustrojenjem općine u grad sredina dobija više. Prije svega uvijek se posmatra kao na urbanu sredinu s više mogućnosti za ekonomski razvoj.

Otvara se mogućnost apliciranja na pristupne fondove za projekte namjenjene gradovima.

Primjer je Tuzla koja ja prije pet godine dobila status grada. Nedugo za tim aplicirali su i tako obnovili zgradu Poslovno tehnloškog centra za čiju su obnovu i opremanje uožili oko pola miliona eura. Poslovno tehološki centar okupllja mlade obrazovane ljude sa poslovnim idejama, prije svega programere i inžinjere. Nakon dobijanja statusa grada dobili su i poziv da idu u „Mrežu jakih gradova“ i „Mrežu pametnih gradova“ što je otvorilo dodatne mogućnosti za svaki vid razvoja. (Izvor: pressing.ba)’