Obilježena 32. godišnjica početka rata na prostoru Srebrenika

Na području Tinje na prigodan način, u okviru obilježavanja Dana grada Srebrenika i Dana otpora, obilježena je 32. godišnjica događaja iz 1992. godine kada je na prostoru Srebrenika došlo do prvih ratnih dejstava i gnusnih zločina.Svečano je otkrivena tabla na mjestu nekadašnje privremene policijske stanice Tinja na koju je izveden oružani napad.

Kraći historijski čas održao je Mujo Muratović, predsjednik udruženje „Policajci Srebrenika 199.-1995“, dok je gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić istakao važnost obilježavanja ovakvih događaja i čuvanje od zaborava bitnih datuma i događaja iz proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Položeno je cvijeće na spomen obilježjima na mjestu pogibije trojice  medicinskih radnika srebreničkog  Doma zdravlja koji su ubijeni od strane srpskih paravojnih jedinica obavljajući svoju humanu misiju, što je bio zločin bez presedana, a na lolatetu između Tinje i Smoluće položeno je cvijeće i na spomenik na mjestu pogibije Benjamina Hogića Benka,  jednog od prvih i najmlađih boraca iz Srebrenika koji dali život u borbi za odbranu ovih prostora.

Ovom prilikom brojne delegacije također su položile i cvijeće i na šehidskom spomen obilježju  u Tinji Gornjoj,  kao i na nedavno izgrađenom spomeniku poginulim medicinskim radnicima Doma zdravlja u Srebreniku na platou ispred ove ustanove u centru grada.

Također provjerite

Projekt opremanja objekata mjesnih zajednica u Srebrenik

Grad Srebrenik započeo je značajan projekt opremanja objekata mjesnih zajednica, čime se po prvi puta …

Uvod u računarske mreže: Korištenje mreža u UNIX sistemima

Uvod u računarske mreže: Korištenje mreža u UNIX sistemima Uvod UNIX sistemi su poznati po …