Obilježena 23. godišnjica pogibije Zlatnog ljiljana Muniba Murgića

U prisustvu porodice, prijatelja, saboraca i predstavnika lokalne zajednice obilježena je 23. godišnjica pogibije lukavačkog Zlatnog ljiljana Muniba Murgića zvanog Popaj.
Tim povodom na njegovom mezaru postavljeni su novi šehidski nišani a na inicijativu Udruženja dobitnika najvišeg ratnog priznanja (UDNRP) „Zlatni ljiljan“, Lukavac i uz finansijsku podršku općine Lukavac.
Prema riječima predsjednika ovog Udruženja, Ismeta Arapčića, jedan od prioriteta u njihovom radu jeste i zamjena šehidskih nišana za dobitnike najvećeg ratnog priznanja sa područja ove općine.
-Naše udruženje zadnje dvije godine kao prioritet u svom radu, pored ovih redovnih aktivnosti, ima zamjenu šehidskih nišana. Zahvaljujući pomoći načelnika, uspjeli smo, evo, zamijeniti i drugi. Na današnji dan prije 23 godine oko 11 sati, Popaj je nedaleko odavdje poginuo. Radi se o izuzetnom borcu koji je obišao sva ratišta gdje je išla 212. brigada. Pored njega leži i njegov brat koji je poginuo kroz mjesec dana. Ja sam se maksimalno založilio zajedno sa udruženjem da se ovaj spomenik uredi i popravi i bez obzira što postoji žal za našim herojem, osjećamo i dozu zadovoljstva i sreće što smo uspjeli u ovom zadatku, kazao je Ismet Arapčić, predsjednik UDNRP „Zlatni ljiljan“, Lukavac.
Općina Lukavac u narednom periodu također planira zamijeniti i obnoviti preostale nišane Zlatnim ljiljanima koji su posthumno odlikovani za svoja herojska djela.
-Krenuli smo u jedan značajan projekat koji ne košta mnogo novaca ali znači puno. Činjenica da nakon 23  godine mezarno mjesto Zlatnog ljiljana Popaja nije bilo obilježeno i prepoznatiljivo, jasno govori kakav odnos imamo prema borcima i istinskim herojima proteklog rata. Suština priče jeste da se vratimo i prepoznamo ono što je najvrijednije, a to su borci i njihove porodice. Ja sam uvjeren da ovo neće biti epizoda i da ćemo se i dalje vraćati tim vrijednostima. Naši zlatni ljiljani su živote dali braneći zemlju koja će biti domovina svih naroda i narodnosti i danas se građani, na ovaj način, zahvaljuju i sjećaju Popaja i njegove porodice. Tokom ljeta ćemo obići i ostale mezare naših zlatnih ljiljana i na sličan način riješiti ovu nepravdu koja se dešava njima i njihovim porodicama duže od 20 godina, kazao je načelnik Delić.
Svoje zadovoljstvo ovim čnom nije krio ni otac rahmetli Muniba Murgića koji je proteklom ratu izgubio još jednog sina.
-Toliko godina je prošlo, ali sam zadovoljan što se nišan napokon obnovio. Srce mi je danas veliko i zahvaljujem svima koji su doprinijeli da se ovako nešto uradi, ističe otac rahmetli Popaja, Muhmed Murgić.
Otac rahmetli Popaja, Muhmed MurgićInače, općina Lukavac ima ukupno 18 Zlatnih ljiljana, od čega je devet njih posthumno odlikovano.
  Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Knjige - naši dani

Rječnik lokalnih izraza Srebrenika

Izvor: [Rječnik lokalnih izraza Srebrenika](https://www.srebrenik.net/rjecnik/) Stare riječi i izrazi iz Srebrenika i okoline predstavljaju pravi …

Stari Most

Arhitektonska rješenja u gradovima Bosne i Hercegovine

Arhitektonska rješenja u gradovima Bosne i Hercegovine odražavaju složenost i raznolikost historijskog i kulturnog nasljeđa …