O.Š. “Poljice” obilježila Svjetski dan Roma

Nizom aktivnosti i prigodnim programom u Osnovnoj školi “Poljice” obilježen je Svjetski dan Roma. U okviru obilježavanja ovog datuma danas je upriličen i okrugli sto na temu: “Prevencija ranog napuštanja školovanja djece iz rizičnih grupa” na kojem su učešće uzeli predstavnici lokalne zajednice i nevladinog sektora.
Prema riječima pedagoga, Admira Osmanovića, i ove školske godine u O.Š.”Poljice” nastavljen je projekat školovanja djece vanobrazovnog sistema koji trenuto okuplja 15 učenika sa područja lukavačke općine.

-Okupili smo 15 učenika iz naselja Svatovac i Kuljen sa kojima rade naši nastavnici po jednom skraćenom planu i programu, a koji ima za cilj da za jednu školsku godinu učenici završe dva razreda kako bi u konačnici susreli svoju generaciju po uzrastu i nastavili dalje redovno školovanje u svojim školama, dodaje Osmanović.
Programu obilježavanja ovog praznika prisustvovali su mr. Mehmed Mujić, saradnik za romska pitanja pri Ministarstvu obrazovanja u Vladi TK, općinski načelnik Edin Delić, predstavnici Centra za socijalni rad općine Lukavac i OSCE Tuzla.

-Općina Lukavac je treća u TK kada je u pitanju izgradnja stambenih jedinica, infrastrukture, zapošljavanja i uključivanja romske djece u obrazovni sistem. Prva je Tuzla, dok je na drugom mjestu općina Gračanica. Trenuno u TK 700 romskih učenika pohađa osnovnu školu, 150 srednju, dok je njih sedam na UNTZ. Dakle, vidimo da je došlo do naglog povećanja, ali i da se probudila svijest kod roditelja i djece o važnosti obrazovanja, kazao je Mehmed Mujić, saradnik za romska pitanja u Vladi TK.
-Posebno me raduje činjenica da je upravo u ovom mjestu i u ovoj osnovnoj školi održan skup na temu problematike napuštanja školovanja romske djece. Radujemo se ovakvim pričama gdje je u fokusu obrazovanje romske djece, jer smatram da najbrža i najefikasnija integracija pripadnika romske zajednice u društvu ide upravo preko obrazovanja. Moja poruka danas bi bila: “Ništa o Romima bez Roma i ništa o nama nego sa nama” i tako ćemo postići najbolje rezultate, istakao je predsjedavajući Općinskog vijeća Lukavac, Mehmed Suljić.

Načelnik Edin Delić, ovom prilikom kazao je kako su bužetom planirana i određena sredstva za stipendiranje romskih učenika sa područja ove općine.
-Prema našim kalkulacijama mi bismo mogli osigurati oko 200 stipendija za djecu romske populacije, s tim da ćemo na mjesečnoj osnovi, putem škola, voditi evidenciju o uključenosti u nastavu. Jednostavno želimo stimulisati i djecu i njihove porodice da budu dio obrazovnog sistema i smatram da je najkraći put za rješavanje ekonomskog pitanja upravo školovanje djece,dodao je načelnik Delić.
Inače, Osnovnu školu “Poljice” trenutno pohađa 28 romskih učenika, a sa današnjeg okruglog stola poslata je jasna poruka o važnosti obrazovanja i štetnosti ranog napuštanja školovanja.

Srebrenik.NETwork

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …