Tvrđava Gradina Srebrenik

O. Mujkic: Harem i stara džamija u naselju Ćojluk svjedoci davno prošlog vremena

Izvor: http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/panorame/19637-srebrenik_harem_dzamija_cojluk.html

Na inicijativu Medžlisa IZ Srebrenik, predstavnici Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa TK-a obišli su harem i staru džamiju u naselju Ćojluk kod Srebrenika.

Tom prilikom s predstavnicima Džematskog odbora Ćojluk i Medžlisa razgovarali su o mogućnostima restauracije džamije, koja se svrstava u red najstarijih vjerskih objekata u BiH. Naime, prilikom njenog renoviranja 1971. godine na prednjem zidu je otkriven natpis koji potvrđuje da je izgrađena davne 1.666. godine.

Prema dostupnim historijskim izvorima, prvi vjerski objekt u ovom kraju poslije onog kojeg su Turci sagradili među zidinama obližnje srednjovjekovne tvrđave upravo je bila džamija u Ćojluku, koji je u to vrijeme imao svega šest kuća. Među njima je bila i kuća bogatog Ramića koji je, prema predaji, u Ćojluk došao na konju s dva mijeha novca.

Sačuvan izgled

Nakon što je kupio veliko imanje, Ramić je obznanio da namjerava sagraditi džamiju, ali na molbu mještana petorica komšija su obezbijedila polovinu sredstava, a drugu polovinu je darovao bogati Ramić.

Džamija je sagrađena u blizini izvora „Carica” kojem je, prema legendi, ime dao neki turski vojskovođa koji je pohodio opsadu Starog grada. Većina džematlija i danas „Caricu” doživljava sastavnim dijelom džamije, jer na njoj i danas uzimaju abdest prije odlaska na molitvu.

Džamija je sagrađena od masivne hrastovine, a zidovi su prvobitno bili zazidani ćerpićom na kojima su se nalazila dva reda prozora s drvenim rešetkama. Unutrašnjost džamije s drvenim minberom i masivnim hrastovim vratima sačuvala je autentični izgled, a o starosti svjedoče i brojne autentične vakufname na zidovima u unutrašnjosti i stari nišani u njenom dvorištu.

Apel Komisiji

Nažalost, samo na jednom nišanu je sačuvana i godina njegovog nastanka, a prema istraživanju dr. Edina Mutapčića, riječ je o nišanu iz 1.209. hidžretske godine.

Tokom posjete predstavnika tuzlanskog Zavoda zaključeno je da se uputi apel Komisiji za zaštitu kulturno-historijskih spomenika BiH da se što prije izjasni o njihovom zahtjevu za stavljanje ove džamije na listu kulturno-historijskih spomenika pod zaštitom države. Ako Komisija pozitivno riješi njihov zahtjev, uklonili bi se dijelovi džamije koji zbog ranijih nestručnih zahvata narušavaju njen autentični oblik, a potom bi se počela restauracija.

Narušen autentični izgled

Prilikom posljednjeg renoviranja krajem 60-ih godina stavljeni su novi prozori, čime je narušen autentični izgled ovog vjerskog objekta. Autentičnost je narušena i izgradnjom verande s ulazne strane.

Pogledajte i video o Cojluku na :

https://www.srebrenik.net/2010/10/22/na-selu-na-sijelu-cojluk-dokumentarna-emisija-sa-tk-tv/

🙂

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …

Komentariši