Novosti iz Japana: Uskoro skeniranje knjiga brzinom listanja

Japanski istraživači razvili su novu tehnologiju uz pomoć koje skeniraju knjigu brzinom koja je potrebna čovjeku da je prelista.

Prototip superbrzog skenera, koji je u stanju skenirati knjigu u jednoj minuti, bit će napravljen za dvije godine, izjavio je za AFP voditelj istraživanja na fakultetu Informatičkih tehnologija na tokijskom univerzitetu, Yoshihiro Wantanabe.

Sistem skeniranja radi uz pomoć kamere koja snima do 500 fotografija u sekundi, tako da u 60 sekundi može snimiti 170 strana knjige.

Iskrivljenu sliku do koje dolazi zbog okretanja stranica uređaj poništava korištenjem infracrvenih zraka, tako da se fotografije elektronski “poravnavaju” da bi izgledale kao original.

“Razmišljamo o korištenju robota koji bi bili programirani da okreću strane automatski”, rekao je Wantanabe.

Japanske firme ulažu u elektronske knjige, koje bi se mogle čitati na Appleovom tablet-računaru iPadu ili Amazonovom čitaču knjiga, Kindleu.

Wantanabe je rekao da se tehnologija koja snima 3D snimke i objekte koji se brzo kreću može koristiti u različitim situacijama, od robotike do industrijskog i automobilskog dizajna.

“3D sistem snimanja mogao bi se koristiti za dizajniranje udobnijeg sistema vožnje. Ako se montira na automobil, mogao bi snimiti prepreke ili udubine na putu pa bi ih moglo biti lakše zaobići. Ako se ova tehnologija ugradi u oči robota, oni bi se mogli kretati puno brže od ljudi”, objasnio je Wantanabe.


Fast Tube by Casper

Pogledaj i ovo

Bahatoj SDA u Srebreniku bitniji glasovi nego zdravlje građana

Bez obzira kojim političkim subjektima pripadamo, i koliko glasova osvojili na predstojećim Lokalnim izborima, svima nama na prvom mjestu treba biti zdravlje i zaštita građana, a što nije pokazao ni aktuelni gradonačenik Srebrenika, koji je bio dužan da, poštujući naredbe kriznih štabova, i u skladu sa svojim nadležnostima, ovaj masovni skup prekine.

Predstavljanje kandidata za lokalne izbore Pokreta Zajedno za bolji Srebrenik

SAOPŠTENJE: Predstavljanje kandidata za gradonačelnika i kandidata za gradsko vijeće pokreta ZBS

Komentariši