Srebrenik.NETwork

4 kandidata jedan novi nacelnik Srebrenika

Zahuktava se izborna kampanja oko novog načelnika općine Srebrenik. Ostalo je još para dana i imati ćemo novog načelnika čiji će mandat trajati do sljedećih općinskih izbora. Srebrenik.NETwork je zadnjih mjesec dana skupljao vaše glasove i rezultati vašeg glasanja su takvi da biste željeli da na mjestu načelnika vidite Sanela Buljubašica, kandidata SDP-a. Drugi na listi je Novalija Ibrahimović ispred SBB-a a tek na trećem mjestu je aktuelni/stari načelnik Mehmed Bajraktarević. Ibrahim Bajraktarević, kao nezavisni kandidat je dobio najmanje vaših glasova, ali u većini slučajeva je to tako kada se radi o nezavisnim kandidatima.

Iako je ovo prvo i jedino pravo glasanje koje je izvršeno prije izbora načelnika općine, pitam se da li je izbor Sanela Buljubašića pravi izbor za načelnika ? Ništa protiv gosp. Buljubašića, ali godine i neiskustvo u obavljanju ovakvih funkcija mi govore u prilog. Izgleda je da je ovo opet jedan od kandidata “stare garde” SDP-a, koji će najmanje “boljeti” njihov … ego. Sjetimo se slučaja Alema Jusufovića, gdje niko od “starijih” članova SDP-a Srebrenik nije imao hrabrosti da se suprostavi Osmanu Suljagiću za načelničku funkciju.
Članovi i simpatizeri SDP-a žele da postave načlnika općine Srebrenik, to se vidi po glasovima koje je kandidat, gosp. Buljubašić, u ovom glasanju dobio, ali Odbor SDP-a nije spreman za prave promjene
Izgleda da je došlo vrijeme da se izvrši obnavljanje/podmladjivanje samog Odbora SDP-a Srebrenik, jer sa ovakvom “mlakom” politikom se ne osvajaju glasači na sljedećim izborima.

Iskustva u obavljanju funkcija ne fali Novaliji Ibrahimoviću, svih ovih godina obavljao je odgovorne funkcije u administraciji Općine a ima iskustva u obavljanju odgovornih funkcija i u privatnom sektoru. Šanse su veoma male da postane načelnik, ali pro forme radi SBB je morao da postavi svog kandidata za načelnika, da bi izgledalo da nešto rade. Šteta, jer lično mislim da je gosp. Ibrahimović odličan izbor iako ne podržavam političku opciju SBB-a, nekako mi … ma fali mi tu dosta nečega da bi ih shvatio ozbiljno.

SDA ide oprobanim stazama, nakon odličnog kandidata i načelnika Osmana Suljagića, koji je imao karizmu narodnog covjeka i obavljao više nego odlično ovaj posao, ponovo je SDA postavila na mjesto načelnika Mehmeda Bajraktarevića. Iako ovu funkciju trenutno obavlja u “tehničkom” mandatu, Mehmed Bajraktarević ima najveće šanse da postane novi /stari/ načelnik općine Srebrenik. Najpoznatiji je i kao ličnost a i nikada se svih ovih godina nije micao daleko od “vatre”. Novo lice bi teško prošlo a izgleda da se i potencijalni kanidati, koji su obavljali funkcije, recimo potpredsjednika, odlično osjećaju na tim mjestima i nisu htjeli da ugroze svoje mjesto … 🙂

Nezavisni kandidat Ibrahim Bajraktarević će, ako osvoji dovoljan broj glasova, sigurno pomutiti računicu jednom od ova 3 kandidata. Da li će to biti Mehmed Bajraktarević ili Sanel Buljubašić, ostaje da se vidi, nekako mi Novalija Ibrahimovic ima najkompaktnije glasačko tijelo pa ne očekujem ovdje puno promjene.

Na području opcine Srebrenik ce 16. Januara da se odrze prijevremeni izbori za nacelnika Opcine Srebrenik. Prijavljeno i registrovano je 35636 glasaca sa pravom glasa. Vidjeti ćemo šta će glasači odlučiti.

Kandidatima lično želim sve najbolje. Glasači, pamet u glavu i glasački listić u ruke pa na izbore :).

Exit mobile version