Njemačkoj nedostaje do 80 hiljada vozača

Više od trećine vozača kamiona u Njemačkoj (35 posto) prošle je godine imalo 55 ili više godina, objavio je Državni zavod za statistiku. Nedostatak kvalificiranih radnika u prijevozu tereta mogao bi u narednim godinama biti još veći.

Udio dobne skupine od 55 i više godina u teretnom prometu znatno je veći od njihovog broja u ukupnom broju zaposlenih u Njemačkoj, gdje ih je oko četvrtine, rekli su u srijedu statističari, piše DPA.

S druge strane, broj novih vozača mlađih od 25 godina relativno je nizak, tek nešto više od tri posto. Mlađi od 25 godina čine gotovo 10 posto svih zaposlenih njemačkih državljana.

Teretni promet već neko vrijeme pati od nedostatka radnika. Njemačkoj nedostaje 60.000 do 80.000 vozača, a manjak se svake godine povećava za 15.000, navodi savezna udruga prijevoznika tereta.

Zaposleni s diplomom iz područja prijevoza tereta, prema statističarima, lani su primali 2725 eura bruto mjesečne plaće, što je više od 670 eura manje od zaposlenih u gospodarstvu s istim stupnjem obrazovanja (3399 eura).

Kvalificirani radnici u prosjeku su primali 2371 euro bruto. Prosječna mjesečna primanja u gospodarstvu, za ovu skupinu, bila su gotovo 350 eura veća, 2.717 eura, prenosi Fenix magazin.

Objava Njemačkoj nedostaje do 80 hiljada vozača pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Uređujemo Grad Srebrenik da nam svima bude ljepši i radimo na poboljšanju komunalnih usluga

Da se građani, kako se savjesno odnose i plaćaju račune za električnu energiju, kablovsku uslugu, internet pristup, vodovod isto tako odnose i prema uslugama i zakonom propisanim obavezama kada je komunalna djelatnost u pitanju.

Istraživanje o prihodima, siromaštvu i uslovima života građana BiH

Agencija za statistiku BiH, u saradnji sa entitetskim zavodima za statistiku provodi, prvi put u …