Njemački kancelar poziva društvo da se ujedini kako bi pobijedili koronavirus

Njemački kancelar Olaf Scholz u svom je prvom novogodišnjem obraćanju naciji uputio poziv javnosti da se udruži u borbi protiv pandemije.

Scholz, koji je početkom decembra naslijedio Angelu Merkel na mjestu kancelara, apelirao je na sve Nijemce da se vakcinišu usred masivnog petog vala zaraza uzrokovanih varijantom koronavirusa omikron.

“Sada je važna brzina. Moramo biti brži od virusa. Zajedno učinimo sve – i stvarno mislim sve – kako bismo konačno pobijedili koronavirus u Novoj godini”, rekao je Scholz, prema unaprijed podijeljenom transkriptu njegova govora, prenosi dpa.

Scholz je zamolio za razumijevanje u vezi znatno pooštrenih ograničenja koja su upravo stupila na snagu u Njemačkoj, uključujući ograničenja na privatna okupljanja. Nova varijanta koronavirusa širi se još lakše od prethodnih, rekao je.

“Molim vas, shvatite ova ograničenja vrlo ozbiljno. Radi vaše zaštite, zaštite vaših porodica. Zbog zaštite svih nas”, rekao je njemački kancelar.

Pozvao je kritičare mjera države, od kojih su neki posljednjih sedmica pribjegli nasilju, da poštuju druge i drugačije stavove.

Uvijek će postojati razlike u mišljenjima, rekao je Scholz, “ali snažna zajednica može izdržati proturječnosti ako slušamo jedni druge i poštujemo jedni druge”.

The post Njemački kancelar poziva društvo da se ujedini kako bi pobijedili koronavirus appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Također provjerite

Srebrenik.NET vijesti

Izložbom “Domovina u srcu” u Domu kulture u Srebreniku počelo obilježavanje Dana grada Srebrenika

Otvaranjem izložbe “Domovina u srcu” u Domu kulture u Srebreniku počelo je obilježavanje 21. juna – Dana grada Srebrenika. Izložba je postavljena od strane II rendžerskog pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. “Domovina u srcu” je dokumentarna izložba koja s bogatim sadržajem ilustrira razvoj i djelovanje oružanih snaga Bosne i Hercegovine od srednjeg vijeka do savremenog doba. Posjetioci će imati priliku u narednim danima pogledati izložbu te se dublje upoznati o važnost vojne historije BiH i njezinog uticaja na oblikovanje savremenog društva.

Sedlo - Abdulah Sidran

Sedlo – Abdulah Sidran

Tako je to u životu. Kad ne ide - ne ide. Kad ide - ide.