Njemački kancelar poziva društvo da se ujedini kako bi pobijedili koronavirus

Njemački kancelar Olaf Scholz u svom je prvom novogodišnjem obraćanju naciji uputio poziv javnosti da se udruži u borbi protiv pandemije.

Scholz, koji je početkom decembra naslijedio Angelu Merkel na mjestu kancelara, apelirao je na sve Nijemce da se vakcinišu usred masivnog petog vala zaraza uzrokovanih varijantom koronavirusa omikron.

“Sada je važna brzina. Moramo biti brži od virusa. Zajedno učinimo sve – i stvarno mislim sve – kako bismo konačno pobijedili koronavirus u Novoj godini”, rekao je Scholz, prema unaprijed podijeljenom transkriptu njegova govora, prenosi dpa.

Scholz je zamolio za razumijevanje u vezi znatno pooštrenih ograničenja koja su upravo stupila na snagu u Njemačkoj, uključujući ograničenja na privatna okupljanja. Nova varijanta koronavirusa širi se još lakše od prethodnih, rekao je.

“Molim vas, shvatite ova ograničenja vrlo ozbiljno. Radi vaše zaštite, zaštite vaših porodica. Zbog zaštite svih nas”, rekao je njemački kancelar.

Pozvao je kritičare mjera države, od kojih su neki posljednjih sedmica pribjegli nasilju, da poštuju druge i drugačije stavove.

Uvijek će postojati razlike u mišljenjima, rekao je Scholz, “ali snažna zajednica može izdržati proturječnosti ako slušamo jedni druge i poštujemo jedni druge”.

The post Njemački kancelar poziva društvo da se ujedini kako bi pobijedili koronavirus appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …