Nevrijeme u Evropi: Oluja “Herwart” čupala krovove u Njemačkoj, u Hrvatskoj udari vjetra od 110 km/h

Berlinski vatrogasci proglasili su stanje elementarne nepogode u nedjelju ujutro nakon što je oluja “Herwart” opustošila ulice u njemačkome glavnom gradu, javljaju mediji. Riječ je o velikoj oluji koja je danas zahvatila i sjeverne dijelove Hrvatske.

Jedna je osoba teško povrijeđena kad su se na nju srušile skele sa zgrade koja se obnavlja, rekao je glasnogovornik vatrogasaca u Berlinu te dodao da je snažan vjetar iščupao krov stambene zgrade i stabla.

Vatrogasci su rekli da su primili stotinu hitnih poziva između 4 i 7 ujutro te da su svi slobodni vatrogasci pozvani u službu.

U međuvremenu, u Hamburgu, rijeka Laba izlila se iz korita. Spasilačke ekipe blokirale su susjedne ulice kako bi osigurali od poplave podzemno parkiralište, rekao je glasnogovornik vatrogasaca.

On je dodao da su vatrogasci zbog oluje pozvani oko 500 puta radi intervencija.

Glasnogovornik njemačkih željeznica kazao je da su u sedam od 16 njemačkih pokrajina otkazani svi vozovi.

Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za dijelove Njemačke, Austrije, Slovačke i Mađarske, dok je za ostale dijelove te zemlje izdato narandžasto upozorenje.

Narandžasto upozorenje izdato je i za Poljsku, Rumuniju, Bugarsku, Italiju, Grčku, Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, dok je za BiH na sjeverozapadu zemlje proglašen žuti meteoalarm.

Vrijeme u dobrom dijelu Hrvatske danas obilježavaju snažni udari vjetra, kako na Jadranu, tako i u unutrašnjosti. U unutrašnjosti su udari vjetra neuobičajeno snažni, a meteorolozi su izdali i niz upozorenja s obzirom da bi na mahove vjetar mogao puhati i brzinom do 110 kilometara na sat.

Državni hidrometeorološki zavod je putem Meteoalarma objavio narandžasto upozorenje za Zagreb i širu okolinu zbog olujnih udara jugozapadnjaka, koji će u poslijepodnevnim satima okrenuti na sjeverac i sjeverozapadnjak.

Jaki vjetrovi usporavaju saobraćaj na autoputu. Zbog jakih udara preporučuje se rizičnim kategorijama vozila (motocikli, autobusi na sprat, kamp prikolice, hladnjače, furgoni s metalnim sanducima) da koriste obilazni smjer državnom cestom DC3 od čvora Vrbovsko do čvora Ravna Gora.

The post Nevrijeme u Evropi: Oluja “Herwart” čupala krovove u Njemačkoj, u Hrvatskoj udari vjetra od 110 km/h appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Veliki požar u Antaliji – Troje smrtno stradalih

Ured za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama Turske (AFAD) saopćio je kako su u šumskom …

Milorad Dodik: Spreman sam podnijeti ostavku u Predsjedništvu BiH

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je spreman podnijeti ostavku na tu …