Nerealne cijene mlijeka, proizvođači upozoravaju: Dok trgovci kupe kajmak, farme se zatvaraju

Iako je cijena litra mlijeka na policama u trgovinama dostigla 2,70 KM, mljekari su već dugo nezadovoljni i upozoravaju da je proizvodnja u padu. Broj onih koji se odlučuju za zatvaranje farmi je sve veći.

Kako nam kažu, otkupna cijena mlijeka je niska i iznosi od 75 do 90 feninga po litru. Glavnim krivcem za nezapamćene cijene mlijeka smatraju trgovce, koji zadovoljno trljaju ruke jer, kako ističu, oni su ti koji određuju cijenu proizvoda, dok je proizvođačima i potrošačima najteže.

Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa iz USK, proizvodnjom mlijeka bavi se već 20 godina, a na imanju ima 120 muznih krava. Kako kaže za „Avaz“, posljednja godina mu je bila najteža otkad se bavi ovih poslom.

– Cijena repromaterijala za proizvodnju mlijeka je viša od 100 do 300 posto. Došli smo u nezavidnu situaciju, očekivali smo pomoć države koju nismo dobili. U budžete se prikupljaju dodatna sredstva od PDV-a i akciza, budžeti se prelijevaju, a poljoprivredni proizvođači nisu dobili ništa u ovoj teškoj, vanrednoj situaciji – ističe Veladžić.

Iako je, kaže nam, proizvodnja mlijeka u narednom periodu upitna, cijene na policama ne prestaju rasti. Građani vrše pritisak na farmere da im prodaju mlijeko na kućnom pragu kako bi manje platili.

Objava Nerealne cijene mlijeka, proizvođači upozoravaju: Dok trgovci kupe kajmak, farme se zatvaraju pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Izbori za gradonačelnike Tuzle, Srebrenika, Zvornika,Bihaća i načelnike Bratunca i Vogošće 5. februara

Centralna izborna komisija BiH usvojila je Prijedlog Odluke o raspisivanju i održavanju prijevremenih izbora za …

Policijski službenici u TK dobit će veću naknadu za topli obrok

Vlada Tuzlanskog kantona na jučerašnjoj sjednici prihvatila je tekst Aneksa II Sporazuma o utvrđivanju osnovice …