Neophodni pojačani napori da BiH do 2025. bude zemlja bez mina

Predstavnici petnaest zemalja, tri nevladine organizacije i šest međunarodnih organizacija danas su na virtualnoj konferenciji zaključili da su neophodni pojačani napori kako bi Bosna i Hercegovina do 2025. godine postala zemlja bez mina i spriječila daljnji gubitak života.

Od 1996. godine 617 osoba poginulo je u eksplozijama nagaznih mina. Više od 1.700 osoba je ranjeno, a mnogi od njih će posljedice trpjeti do kraja života.

Konstatovano je da Njemačka od samog početka snažno podržava napore BiH u oblasti deminiranja, te je Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke do sada u tu svrhu stavilo na raspolaganje 40 miliona eura.

Na preglednoj konferenciji Konvencije iz Osla (Konvencija o kasetnoj municiji – CCM), u novembru prošle godine, Savezna vlada Njemačke je izrazila spremnost da uspostavi koaliciju (Country Coalition) s Bosnom i Hercegovinom. Njemačka time preuzima vodeću ulogu u osiguranju boljeg uređenja i koordinacije između lokalnih vlasti i donatorske zajednice, ali i među samim donatorima.

Konferencija „Izazovi za BiH bez mina“ zvanično je inicirala ovu koaliciju zemalja (Country Coalition) i cilj je da među svim učesnicima razvije razumijevanje situacije i daljnjih koraka, njenih izazova i prilika, te stvori temelje za naše buduće zajedničke napore.

Humanitarno protuminsko djelovanje i uklanjanje eksplozivnih naprava ključni su elementi angažmana Savezne vlade u postkonfliktnoj stabilizaciji. Ove aktivnosti pokrivaju oblasti humanitarne pomoći, razoružanja, stabilizacije i razvojne saradnje, saopćeno je iz Njemačke ambasade koja je organizirala navedenu konferenciju.

Objava Neophodni pojačani napori da BiH do 2025. bude zemlja bez mina pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

˝DONIRAJ˝ i budi dio akcije spajanja gradova Srebrenika i Gračanice i magistralnih puteva Tuzla-Orašje i Tuzla –Doboj najkraćim putem preko Seone i Rašljeve

Iz dva grada Srebrenika i Gračanice, grupa građana iz nekoliko mjesnih zajednica ( Seona, Rašljeva, Dedići, Duboki Potok, Miričina, Orahovica ) sa predvodnicima Adnanom Muslimovićem, Adijom Mehinovićem, Muhamedom Nurkanovićem i Samirom Mujkanovićem pokreću akciju i prikupljaju u narednih deset dana sredstva za dovršetak i asfaltiranje preostalih 600 metara nesfaltiranog dijela puta koji povelazi Seonu i Rašljevu te magistralne puteve Orašje -Tuzla i Tuzla- Doboj najkraćim putem.

Saopćenje za javnost Inicijative Moja adresa Srebrenica

Saopćenjem za javnost oglasila se Inicijativa Moja adresa Srebrenica, a u kome se navodi: Ovih …