Nastavljeno pogoršanje kvaliteta zraka u Sarajevu, Zenici, u Visokom kvalitet zraka opasan za ljude

Tokom dana nastavljeno je pogoršanje kvaliteta zraka u većini gradova Bosne i Hercegovine, a kvalitet zraka opasan za stanovnišvo registriran je na području Visokog gdje je indeks kvaliteta zraka u 12.00 sati iznosio čak 360.

Indeks kvaliteta zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO). Kvalitet zraka opasan za stanovništvo je kada je vrijednost indeksa iznad 300.

Na području Visokog upozorava se na ozbiljne posljedice koje su moguće za cjelokupno stanovništvo. Preporučuje se građanima da tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore, te da najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, bi morale ostati u zatvorenom.

Kvalitet zraka je, prema informacijama sa mjernih stanica u 12.00 sati, nezdrav na području Sarajeva – indeks kvaliteta zraka iznosio je 163, Zenice – indeks kvaliteta zraka 161, te Jajca i Ilijaša u kojim je indeks kvaliteta zraka iznosio 160, odnosno 153.

U takvim uvjetima upozorava se na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali stanovnici tih područja bi mogli također početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Preporučuje se smanjenje bilo kakvih vanjskih fizičkih aktivnosti: plućnim i srčanim bolesnicima, trudnicama, djeci i starijim osobama. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Za osjetljive grupe stanovništva zrak je jutros nezdrav u Tešnju, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 124, Lukavcu 119, te  Tuzli u kojoj je indeks kvaliteta zraka u 12.00 iznosio 81,  podaci su koje prikuplja nevladina organizacija Eko akcija.

Podaci se prikupljaju sa zvaničnih mjernih stanica, a dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH,  Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona te Američke ambasade u BiH.

The post Nastavljeno pogoršanje kvaliteta zraka u Sarajevu, Zenici, u Visokom kvalitet zraka opasan za ljude appeared first on Kameleon M&M.

Powered by www.Srebrenik.net

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …