Tvrđava Gradina Srebrenik

Narednog mjeseca poskupljuje kafa u BiH

Prerađivač sirove kafe Grand u narednih mjesec dana povećat će maloprodajne cijene kafe, a ovakve poteze pravda poskupljenjem sirove kafe na svjetskim berzama.

Kako su nam kazali u ovoj firmi, poskupljenje je bilo planirano prije dva mjeseca, ali je ipak prolongirano.

Životni standard

- Uzet ćemo u obzir tešku finansijsku situaciju u BiH i pad životnog standarda građana, pa nećemo povećati cijenu kafe za 25 posto, koliko bi bilo realno, već će to biti jednocifreni procent - rekli su nam u Grandu, ali nisu precizirali za koliko će i kada biti urađene korekcije cijena.

Grand nije jedini veliki prerađivač i distributer kafe u našoj zemlji koji se odlučio na ovakav potez. Generalni direktor Vispaka iz Visokog Džemal Čabaravdić kaže da je mnogo razloga za poskupljenje kafe, ali da u ovoj kompaniji još nisu donijeli odluku.

- Imamo neke informacije da se pojedini distributeri spremaju da poskupe kafu krajem ovog mjeseca. Što se tiče Vispaka, to bi se moglo desiti polovinom avgusta - kaže Čabaravdić za "Avaz".

U posljednja dva mjeseca cijena sirove kafe na svjetskom tržištu povećana je za skoro 500 dolara po toni i sada ona iznosi 2.800 dolara. Osim toga, i vrijednost dolara prethodnih mjeseci drastično se povećala u odnosu na euro, što je utjecalo na poskupljenje kafe u svijetu.

Sumnjiv kvalitet

Proizvođači u našoj zemlji žale se i na lošu primjenu Zakona o akcizama BiH, odnosno zbog nepostavljanja akcizne markice na vreće sirove kafe, te velike količine kafe koja ilegalno ulazi u BiH. Navode i velike namete države, gdje od jednog kilograma kafe 50 posto prihoda ide u budžete.

- Trenutne maloprodajne cijene kafe na domaćem tržištu, kod velikih prerađivača koji zauzimaju 70 posto bh. tržišta, iznose od deset do 13 maraka. Sve što je ispod ove cijene sumnjivog je kvaliteta, jer realno nije moguće prodavati kafu ispod deset KM - kaže nam Marko Baban, predsjednik Grupacije uvoznika, prerađivača, distributera kafe pri Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH.

Uvoz manji za deset posto

Prema podacima VTKBiH, u prvih pet mjeseci 2010. godine zabilježen je pad uvoza sirove kafe od deset posto, dok je izvoz pržene kafe povećan za 37 posto. U VTKBiH ne znaju zašto je došlo do ovolikog pada uvoza kafe, dok su izvoznim rezultatima donekle i zadovoljni.

dnevniavaz.ba

Također provjerite

Foto: Održana komemoracija tuzlanskom slikaru Edinu Edi Derviševiću

Komemoracija u čast preminulom, tuzalnskom akademskom slikaru, Edinu Edi Derviševiću održana je u nedjelju u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla. Veliki broj prijatelja, poznanika i sugrađana okupio se danas u Galeriji portreta da oda počast ovom velikom čovjeku i vrhunskom slikaru i umjetniku. Prisutnima su se obratili direktor Centra za kulturu Tuzla Edin Jahić i kustos […]

Ugovorena sanacija komunalne infrastrukture u mjesnoj zajednici Solana

Polaganjem cvijeća na spomen obilježje poginulim borcima, šehidima i civilnim žrtvama odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995., u …

Komentariši