Napravljeni pomaci u pristupu informacijama, ali nedovoljni

Transparency International u BiH (TI BiH) je, povodom Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama, prezentirao rezultate istraživanja o transparentnosti rada javnih ustanova i javnih preduzeća, kao i procjenu uticaja COVID-19 na pristup informacijama od javnog značaja.

Nalazi pokazuju da su napravljeni pomaci u pristupu informacijama u posjedu javnih ustanova i javnih preduzeća (informacije o sastavu upravljačkih tijela sa iznosima naknada, broj zaposlenih, finansijski izvještaji sa pripadajućim aneksima, izvještaji eksterne revizije, iznosi budžeta, itd.) u odnosu na ranije godine istraživanja, ali da su oni nedovoljni.

U saopćenju TI BiH se navodi da je u ovoj godini nešto manje od polovine javnih preduzeća (44,5 posto) dostavilo odgovore na tražene informacije u zakonskom roku od 15 dana, a to je sličan rezultat kao prethodnih godina.

Samo je u prvoj godini istraživanja (2016.) tek jedna trećina javnih preduzeća dostavila odgovore u zakonskom roku.

TI BiH je, kako navode, bio prinuđen podnijeti žalbe zbog ćutanja uprava, ili potpunog ignorisanja zahtjeva, protiv nešto više od 100 od ukupno 737 javnih ustanova.

Istovremeno, epidemija COVID-19 je usporila rad institucija, pa se na pristup pojedinim informacijama čekalo više od pet mjeseci, dok je informacijama o uslovima pod kojima se skladišti donirana medicinska pomoć bilo nemoguće pristupiti.

Objava Napravljeni pomaci u pristupu informacijama, ali nedovoljni pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Broj zaraženih od korona virusa širom svijeta nadmašio 40 miliona ljudi

Broj potvrđenih slučajeva bolesti COVID-19 širom planete nadmašio je 40 miliona ljudi. Taj rekord ostvaren …

SDA Srebrenik – saopštenje za javnost

Gradski odbor SDA Srebrenik je u subotu 17. oktobra na najbolji mogući način ozvaničio početak …