Srebrenik.NETwork

Nadzornim kamerama do smanjenja ilegalnih odlagališta otpada na području Općine Srebrenik

Saopćenje za javnost

Dana 10.04.2015. Eko “Seona-Ratiš” uspješno je realizovalo još jedan projekat iz oblasti ekologije i zaštite okoliša. Projekat – Nadzornim kamerama do smanjenja ilegalnih odlagališta otpada na području Općine Srebrenik-podržalo Je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša TK sa iznosom od 1653,00 KM.

Kupljene su 4 mobilne kamere te jedna fiksna HD kamera sa kojima ce se nadzirati po potrebi mjesta na kojima se ilegalno odlaže otpad. U našim nastojanjima da zaštitimo prirodne ljepote u nekoliko navrata volonteri UG Eko Seona Ratiš čistilo je ilegalna odlagališta otpada, izletišta , vodotoke. Akcije čišćenja su djelimično riješile problem, međutim i dalje su evidentni problem izagađenja prirode od strane nesavjesnih građana. Ovo je stvorilo ideju da se na određene lokacije ugradi video nadzor te da se time u potpunosti riješi problem odlaganja otpada u prirodi.

Osim toga ovim projektom Eko Seona Ratiš želi da skrene pažnju svim službama i udruženjima koja se bave zaštitom okoliša da je došlo vrijeme da se mora pratiti savremena tehnologija. Kamere su samo jedan oblik zaštite a mnoštvo je mogućnosti , npr.praćenje ambalaže putem bar kodova od proizvodnje do krajnjeg potrošača. Krajnje je vrijeme da se svim snagama reaguje kako bi zaštitili prirodne ljepote koje su važan resurs.

Exit mobile version