Načelnika općine Srebrenik: “Ovdje se radi o pritisku na medije”

Općinski načelnik Nihad Omerović, na svom facebook profilu, komentarisao je najnovije događaje oko zadnje sjednice Općinskog vijeća i stao u odbranu dva zaposlenika Radio Srebrenika i dopisnike RTV TK, Amira Ibrića i Emira Hodžića. Pročitajte komentar načelnika Nihada Omerovića:

 

“Poštovani sugrađani, moram se osvrnuti na posljednju sjednicu Općinskog vijeća u Srebreniku i na simpomatična dešavanja koja su naizgled slučajna međutim predstavljaju samo jedan korak u nizu predviđenih koraka interesne grupe, koja uistinu ne bira sredstva u ostvarivanju svojih ciljeva.

Naime, uobičajena praksa već dugi niz godina godina je da sjednice Općinskog vijeća medijski prati RTV TK-a putem svog dopisništva u Srebreniku u kojem već dugo godina, praktično koliko je meni poznato od samog osnivanja, rade zaposlenici sa Radio Srebrenika, Amir Ibrić i Emir Hodžić – Čuti.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća imali smo situaciju da je RTV TK-a poslala ekipu iz Tuzle, što je bilo čudno i meni, a i cjelokupnoj srebreničkoj javnosti. Tek kasnije sam saznao i razloge takvog čina. Naime, zbog navodnih nezadovoljstava i lobiranja iz Srebrenika od strane gosp. Ibrahima Zukića kod uredništva RTV TK, došlo je do toga da RTV TK-a mijenja ekipu koja izvještava iz Srebrenika i tako praktično gasi dopisništvo u našem gradu, koje je, kako je većini poznato, već skoro dvije decenije krajnje profesionalno izvještavalo o događajima s našeg općinskog područja i na čiji rad, koliko je meni poznato, niko nikada nije imao neke primjedbe.

Da situacija bude još gora, ono što me je dodatno frapiralo je da se sve to dogodilo u srijedu 3. maja, kada se diljem svijeta obilježava Svjetski dan slobode medija, stoga se pitam da li se i ovdje radi o svojevrsnom pritisku na medije, te da li dosadašnji rad bez preferiranja dopisništva iz Srebrenika, smeta vladarima iz sjene, ima li elemenata ugrožavanja medijskih sloboda na području naše općine i sl.

Kao načelnik općine Srebrenik potražit ću sigurno pismeno odgovore od nadležnih u RTV TK-a o ovim pitanjima obzirom da sam dobio usmenu potvrdu da su izvršeni pritsci u tom pogledu i provjerit ću da li je, od koga i zbog čega bilo pritisaka i zašto se zanemaruje postojeće dopisništvo, a sve u skladu sa zakonskim ovlaštenjima Općinskog načelnika.

Imajući u vidu i sačinjeno saopćenje koje je emitirano na dnevniku RTV TK dana 03.05.2017. godine, postalo je i više nego jasno zašto je došlo do ovakog čina i šta je konačan cilj.
Obavještavam javnost da će uskoro sve „ne transparentno“ što se dešavalo i dešava na području općine Srebrenik biti dokumentovano „transparentno“, te da će sadržavati dokumentovane nezakonite aktivnosti sa imenovanim političkim zvaničnicima koji djelujući iz sjene nastoje na određeni način sve zakonite procese, radnje, imenovanja, djelatnosti, podvesti pod nelegalne aktivnosti, staviti isključivo u lične svhe i korist, kao i korist šireg kruga porodice i užeg kruga prijatelja.

Trudimo se da naša općina ide putem razvoja, da se stvara pozitivan imidž u svakom smislu i da Srebrenik bude mjesto ugodno za život, sa punim građanskim, medijskim i svim drugim slobodama za svakog pojedinca, a ne društvo jednog ili dva pojedinca. Na tom putu se sigurno nećemo umoriti i nećemo dozvoliti bilo kakvo rušenje osnovnih demokratskih principa, a jedan od najvažnijih je svakako i sloboda medija koja mora biti apsolutno poštovana sviđalo se to nekome ili ne.

Općinski načelnik Nihad Omerović

MI SE NEĆEMO UMORITI!
MI NEĆEMO POSUSTATI!”

Izvor FB Profil Nihad Omerovic

Pogledaj i ovo

Gromeks - Teravija 2 - Zgrada Srebrenik

Kako ne dobiti stan u Srebreniku – Intervju

O problemima sa vlasništvom nad stanovima nakon stečaja firme Gromeks pisali smo prije godinu i …

Ulice Srebrenika 2023

Prijedlog novih ulica u Srebreniku

Ulice u Srebreniku dobivaju imena. Od 01.11.2023. godine u toku je javna rasprava o nacrtu …