Načelnik Općine Šipovo: Imamo pet rijeka koje teku bezveze i niko od njih nema koristi

Šipovo bi uskoro moglo postati mjesto sa dvije nove hidroelektrane s obzirom da se planira njihova gradnja na rijekama Janj i Pliva. Načelnik te općine Milan Kovač dao je bizarnu izjavu kazavši da se energetski potencijal mora iskoristiti, a ne da rijeke teku bezveze.

Dvije rijeke koje teku kroz općinu Šipovo, Janj i Pliva, uskoro bi mogle postati mjesto izgradnje novih hidroelektrana koje bi funkcionisale u sklopu Elektroprivrede RS.

Cilj je da se osnivanjem javnog preduzeća HE na Plivi i Janju, a onda i eventualnom izgradnjom dvije hidrocentrale, ove rijeke zaštite od privatnih graditelja.

Ovo pitanje razmatrano je na nedavnom sastanku ministra industrije, rudarstva i energije RS Petra Đokića i rukovodstva općine Šipovo.

“Tom prilikom je konstatovano da općina Šipovo raspolaže značajnim neiskorištenim hidroenergetskim potencijalom te da je potrebno u narednom periodu sagledati mogućnosti osnivanja preduzeća koje bi bilo nosilac realizacije projekata izgradnje hidroelektrana na rijekama Plivi i Janju”, potvrđeno, kako pišu Nezavisne novine, iz resornog ministarstva.

Načelnik Općine Šipovo Milan Kovač potvrdio je ovu informaciju, ali također i da ovo pitanje nije pokrenuto odjednom, već je stvar u tome da se hidroenergetski potencijal iskoristi s obzirom na predstojeću krizu.

Kovač kaže kako je Vlada RS rekla da će osnovati javno preduzeće HE na Janju i Plivi čime bi se izbjegla navala mini hidroelektrana koja dolazi od privatnih poduzetnika.

“Onaj ko bude imao energiju imat će sve. Mi imamo pet rijeka u Šipovu. Tih pet rijeka teče bezveze i niko od njih koristi nema”, rekao je Kovač.

Također, smatra da hidrogradnja može izazvati samo neosnovano negodovanje kod građana jer će “rijeke ostati i ona nikuda neće otići”.

The post Načelnik Općine Šipovo: Imamo pet rijeka koje teku bezveze i niko od njih nema koristi appeared first on Kameleon M&M.

Powered by WPeMatico

Pogledaj i ovo

Ono što Moldavija radi upozorenje je za cijelu Evropu: Neviđena katastrofa je na vratima Starog kontinenta

Moldavija je uvezla milion tableta joda dok se vode borbe oko nuklearne elektrane u susjednoj …

Renovacija kompleksa “Muška voda” blizu završetka, u planu izgradnja bazena i zološkog vrta

Znatan dio radova privedena je kraju. Hotelsko-turistički-sportksi komleks “Muška voda” kod Kladnja, otvara vrata i …